Evoluţie surpriză: veniturile statului din impozitul pe profit au crescut cu 150% în iunie. Alexandra Smedoiu, Deloitte: Unele companii au profitat de bonificaţie pentru plata impozitelor. Companiile mari nu au mai aşteptat să se publice hotărârea privind prelungirea amânării plăţii taxelor şi impozitelor şi au plătit

Autor: Răzvan Botea 02.08.2020

Veniturile statului din impozitul pe profit au crescut cu 152% în iunie 2020, prin comparaţie cu iunie 2019, până la 630 mil. lei, arată execuţia bugetară la şase luni, publicată de Finanţe. Alexandra Smedoiu, partener Deloitte, spune că explicaţia stă în faptul că unele companii au profitat de bonificaţia pentru plata taxelor şi impozitelor, iar altele au plătit taxele şi impozitele fără să mai aştepte prelungirea amânării plăţilor acestor taxe.

„Aş pune evoluţia pe seama bonificaţiilor pentru plata la timp a impozitelor. Iniţial reducerea a fost de 5% pentru marii contribuabili şi de 10% pentru cei mici, însă acum este de 10%. De asemenea, majoritatea agenţilor economici au plătit fără să mai aştepte ca ordonanţa de amânare a plăţii taxelor şi impozitelor să fie publicată în Monitorul Oficial. Din discuţiile pe care le-am avut, multă lume a aşteptat, dar până la urmă a plătit“, a spus Alexandra Smedoiu pentru ZF.

Guvernul a permis agenţilor economici să amâne plata taxelor şi impozitelor, în contextul pandemiei, până la 30 iunie 2020. La sfârşitul lunii iunie guvernul a anunţat prelungirea acestei derogări până în octombrie 2020, însă hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial în seara zilei de 30 iunie, iar companiile nu au mai aşteptat publicarea şi au plătit dările.

De asemenea, încasările statului din impozitul pe venit şi salarii au crescut cu aproape 40%, până la 2,65 mld. lei în iunie. De asemenea, contribuţiile din asigurări au crescut cu 11%, în vreme ce veniturile din TVA şi accize au stagnat, respectiv au scăzut cu 17%. Per ansamblu, veniturile statului au crescut cu 11% în iunie 2020 faţă de iunie 2019.

„Luna iunie a fost cea în care s-au terminat restricţiile. Companiile au fost dornice să reintre în normal şi s-au făcut multe eforturi, eu am simţit asta din piaţă. Toată lumea abia aştepta să reînceapă activitatea“, a mai spus Alexandra Smedoiu.

În ceea ce priveşte cheltuielile din luna iunie, acestea s-au majorat în total cu 10% şi au ajuns la 33 mld. lei. Cheltuielile cu asistenţa socială (inclusiv pensiile) au crescut cu 32% şi au fost de 12,4 mld. lei. Cheltuielile cu bunuri şi servici au crescut cu 15%, până la 4,3 mld. lei. Cheltuielile de capital (investiţiile) au crescut cu 15% şi au fost în valoare totală de 1,9 mld. lei.

Deficitul bugetar înregistrat în luna iunie a fost de 6,3 mld. lei, echivalentul a aproape 0,6% din PIB-ul estimat de Finanţe de 1.073 mld. lei în 2020.