Mihaela Mitroi, EY: Schema de ajutor de stat pentru investiţii de peste 1 mil. euro poate fi folosită împreună cu IMM Invest. O companie ar putea accesa granturi în valoare de maximum 50% dintr-o investiţie de minimum 1 mil. de euro

Autor: Răzvan Botea 30.07.2020

Schema de ajutor de stat pentru com­paniile care realizează investiţii mai mari de 1 mil. de euro ar putea fi pre­lungită până în anul 2023, potrivit unui proiect de act normativ aflat în dezbatere publică. Schema, în va­loare de 925 mil. euro, presu­pune subven­ţio­na­rea a maximum 50% din inves­ti­ţiile de peste 1 mil. euro, bani care vor fi retur­naţi într-un termen de 7 ani sub for­ma ta­xelor şi impozitelor, a spus Mihaela Mitroi, partener EY, în cadrul emi­siunii ZF Live.

„Practic, dacă investim mai mult de 1 mil. de euro, putem beneficia de aju­tor de stat, de granturi mai exact. Dacă intenţionezi să faci o investiţie pentru o capacitate de producţie sau pentru extinderea acesteia, atunci o parte din cheltuielile cu construcţia fabricii va fi restituită contribuabilului“, a spus Mihaela Mitroi.

Termenul iniţial pentru restituirea ajutorului de stat prin plata taxelor şi impozitelor era de 5 ani. În con­diţiile crizei econo­mice ge­ne­rate de pandemie, s-a per­mis extinderea cu 2 ani.

„Există o regulă care spune că trebuie să menţii investiţia 5 ani de zile după ce ai implementat-o. Ţinând cont de faptul că situaţia economică nu este extraor­dinar de bună, s-a permis extinderea cu alţi 2 ani de zile, astfel încât în aceşti 7 ani să poţi restitui suma prin impozite şi taxe. Banii îi primeşti pe măsura ce faci investiţia.“