Situaţia financiară curentă a 54% dintre români este precară din cauza actualei crize generate de COVID-19. Doar 20% dintre români se aşteaptă la o îmbunătăţire a situaţiei financiare în viitorul apropiat

Autor: Mircea Nica 31.07.2020

Veniturile nete la nivel de gospodărie sunt stabile pentru consumatorii cu locuri de muncă mai sigure, dar 54% dintre consuma­torii români susţin că situaţia lor financiară este precară din cauza actualei crize generate de COVID-19, potrivit unui sondaj realizat de McKinsey & Company.

„Economiile aproape s-au evaporat pen­tru consumatorii îngrijoraţi de stabilita­tea locului de muncă. De asemenea, veniturile aces­tora au scăzut semnificativ. Veniturile ne­te la nivel de gospodărie sunt stabile pen­tru consumatorii cu locuri de muncă mai sigure, însă capacitatea lor de economisire a înregistrat un declin net de peste 30%. Observăm diferite dinamici de consum/eco­no­misire în diverse grupuri demografice, devenind tot mai relevant pentru instituţiile financiare să le aprofundeze şi să le abordeze în consecinţă atunci când creează produse adaptate „noului normal“ post-COVID. De exemplu, persoanele care au reuşit să-şi re­du­că cheltuielile au fost fie cele fără studii uni­­versitare, fie cele care câştigă mai mult, com­­por­tamente cauzate evident de factori di­fe­riţi“, a transmis Alexandru Filip, ma­na­ging partner al biroului din Bucureşti şi lider al Digital & Analytics Practice în Europa Centrală al McKinsey & Company.