Nou record de cazuri noi de Covid-19 în ultimele 24 de ore. Nelu Tătaru, ministrul sănătăţii: Ne aşteaptă două săptămâni grele. Adaptăm spitalele pentru a acoperi necesarul de paturi la terapie intensivă

Autor: Răzvan Botea 31.07.2020

♦ Klaus Iohannis, preşedintele României: Cei care nu respectă normele sanitare vor fi amendaţi. E momentul să fim extrem de fermi.

Nelu Tătaru, ministrul sănătăţii, spune că unităţile medicale sunt adaptate în prezent pentru a face faţă numărului mare de cazuri de pacienţi cu Covid-19 care necesită internare la terapie intensivă. România a înregistrat joi cel mai mare număr de cazuri zilnice de infectări cu Covid-19 - 1.356.

În acest moment, suntem în săptămânile în care se consumă boala. Sunt două săptămâni grele în care vom avea o creştere progresivă a numărului de cazuri. Rămâne ca noi, ca sistem sanitar, ca minister, ca guvern, să adaptăm unităţile sanitare pe care le avem, paturile de terapie intensivă, aparatura, la numărul care în fiecare zi îl vedem ca şi terapie intensivă, ca şi adresabilitate la unităţile de primiri urgenţe“, a spus Nelu Tătaru, citat de Mediafax.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, joi, că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 1.356 de noi cazuri de COVID-19, în urma a 23.346 de teste în România şi 35 de decese la pacienţi confirmaţi pozitiv. Până joi în România au fost confirmate 49.591 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. 26.609 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi 4.005 pacienţi asimptomatici au fost externaţi la 10 zile după depistare.

Preşedintele României Klaus Iohannis a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că cetăţenii care nu respectă normele sanitare vor fi amendaţi, întrucât situaţia epidemiologică este gravă.

„Am convenit că e momentul să fim extrem de fermi, extrem de aplicaţi. Dragi români, toate studiile sociologice pe care le-am văzut arată că 90% dintre voi respectă normele, se conformează, poartă mască, păstrează distanţa. Marea majoritate dintre voi aţi înţeles că avem nevoie de disciplină. Cei care nu au înţeles vor fi amendaţi. Este obligatoriu ca toată lumea să respecte normele pentru ca noi toţi să putem stăpâni această boală, ca noi toţi să putem stăpâni această pandemie“, a spus Klaus Iohannis.

Masca de protecţia devine obligatorie în toate zonele aglomerate, închise sau deschise, din judeţul Galaţi.

Nelu Tătaru, ministrul sănătăţii