Surpriza lunii iunie: încasările din TVA au fost la acelaşi nivel cu cel din iunie 2019. Consumul şi-a revenit mai repede decât estimările iniţiale

Autor: Răzvan Botea 02.08.2020

Încasările din TVA şi-au revenit de la o scădere de 82% în martie 2020 faţă de martie 2019 la stagnare în iunie 2020 faţă de iunie 2019, ca urmare a revenirii consumului şi a cheltuielilor populatiei.

Încasările la bugetul de stat din TVA au fost în luna iunie 2020 de 5,3 mld. lei, la acelaşi nivel cu încasările din TVA în luna iunie 2019. Este prima lună din martie, de la începutul pandemiei, când încasările la bugetul de stat din TVA nu au scăzut.

Analiştii economici sunt de părere că încasările la bugetul de stat din TVA se vor menţine pe un trend ascendent, în măsura în care operatorii economici au început să-şi reia activitatea.

„Este posibil să avem o tendinţă cel puţin de păstrare a nivelului de încasare de TVA sau chiar o creştere. Am văzut că unii operatori au repornit activităţile. Partea cel mai puţin păcută este că toată lumea aşteaptă ceva. Dacă apa­re un mic impuls care să pună în miş­care ro­ti­ţele eco­nomiei, pu­tem reîncepe acti­vi­tatea într-un ritm mai alert“, a de­clarat pentru ZF Adrian Benţa, con­sultant fiscal.

În martie 2020 încasările din TVA la bugetul de stat au scăzut cu 82%, până la 780 mil. lei. Adrian Benţa mai spu­ne că mulţi agenţi eco­no­mici au plătit în mai dă­rile către stat, chiar da­că pu­teau opta pen­tru amâ­narea acestor plăţi, în con­diţiile în care s-ar adu­na o povară prea mare până la sfâr­şi­tul lunii octombrie, când expiră amâ­na­rea plăţii impozitelor pentru companii. „În martie a fost dată Ordonanţa 30 şi 29 prin care toate datoriile scadente după 21 martie aveau prorogat termenul de pla­tă la 30 de zile după încetarea stării de ur­genţă. Prin urmare, foarte mulţi ope­ra­tori economici nu au plătit TVA la timp, pentru că nu ştia nimeni ce se în­tâmplă. Apoi şi-au dat seama că nu e bine să adune datorii şi încet-încet au plătit.“

Statul a încasat, de la începutul anu­lui, 25,4 mld. lei din TVA, în scădere cu aproa­pe 16% faţă de încasările de 30,1 mld. lei din primele şase luni din 2019. În aprilie, statul a încasat din TVA 3,65 mld. lei, în scădere cu 17% faţă de aprilie 2019, iar în mai au venit la bugetul de stat 4,2 mld. lei, în scădere cu 19% faţă de mai 2019.