Măsurile restrictive se extind în ţară. Peste zece judeţe au impus purtarea măştii în aer liber

Ziarul Financiar 31.07.2020

Purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate devine obligatorie în tot mai multe judeţe din România, după ce Guvernul a împuternicit comitetele judeţene pentru stiuaţii de urgenţă să decidă când şi unde se vor aplica noile restricţii în perioada următoare. 

Până acum, masca devine obligatorie şi în aer liber, în majoritatea cazurilor de la 1 august, în următoarele zece judeţe: Argeş, Dâmboviţa, Galaţi, Braşov, Vâlcea, Iaşi, Călăraşi, Prahova, Buzău, Constanţa şi Vrancea. Dacă Argeşul a fost primul judeţ care a adoptat o astfel de măsură, Vrancea este ultimul care se înscrie pe această listă.

Primarii, în calitate de preşedinţi ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, sunt cei care stabilesc exact locurile în care masca va deveni obligatorie. Astfel, dacă mergi la mare în acest weekend, să ştii că vei obligat să porţi mască pe faleză sau în zonele de promenadă, în toate staţiunile de pe litoral, între orele 18:00 şi 24:00.

Nici la munte nu vei scăpa de masca facială. Şi la Braşov, începând de mâine, masca va fi obligatorie în pieţe şi târguri, dar şi pe străzile circulate intens de pietoni. Măsura ar putea fi impusă, de la începutul săptămânii viitoare, şi în Centrul Vechi din Bucureşti. O decizie în acest sens va fi luată luni, în şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

În rest, masca de protecţie devine obligatorie în spaţii precum târguri, pieţe, obiective turistice, staţii de autobuz, gări, ştranduri sau piscine, în funcţie de decizia adoptată la nivelul fiecărui judeţ. Exceptaţi de la portul măştii vor fi copiii sub cinci ani şi, pe alocuri, persoanele ce desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii de muncă solicitante şi cele ce suferă de afecţiuni respiratorii.

Referitor la activitatea teraselor, barurilor şi cluburilor în aer liber, hotărârea adoptată de Guvern miercuri seară, la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, prevede că acestea vor trebui să respecte orarul prestabilit (adică să nu mai funcţioneze în afara programului). Regula va fi valabilă şi în cazul activităţilor din domeniul jocurilor de noroc (cazinouri, case de pariuri etc.).

Terasele, barurile şi cluburile în aer liber vor trebui să limiteze accesul persoanelor, astfel încât să poată intra doar câte persoane pot lua loc pe scaune. În plus, orice activităţi ce presupun interacţiunea fizică între clienţi vor trebui limitate, ca de exemplu dansurile. Vrancea este unul dintre judeţele care a decis să închidă terasele în intervalul orar 23:00-06:00. La mare, terasele vor continua să funcţioneze şi noaptea, însă cu respectarea regulilor prezentate anterior.

Obligativitatea de a purta mască de protecţie şi în aer liber vine ca urmare a creşterii numărului de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19. În ultimele 24 de ore au fost raportate 1.295 de noi cazuri, cele mai multe fiind în Bucureşti (164) şi Argeş (112). La Neamţ s-au înregistrat 68 de noi cazuri, în Timiş 42, iar în Gorj. Nu este exclus ca acestea să fie următoarele judeţe în care masca să fie obligatorie şi pe stradă.

Joi, Grupul de Comunicare Strategică a raportat 1.356 de noi cazuri, număr record de infectări.