Nvidia plănuieşte să cumpere producătorul de cipuri ARM de la SoftBank pentru o sumă ce ar putea depăşi 32 de miliarde de dolari

Autor: Eduard Ivanovici 31.07.2020

Compania americană Nvidia plănuieşte să cumpere producătorul britanic de cipuri ARM pentru o sumă ce ar putea depăşi 32 de miliarde de dolari, potrivit Financial Times.

ARM a fost cumpărat în 2016 de SoftBank pentru 32 de miliarde de dolari şi este cunoscut pentru dezvoltarea procesoarelor existente pe tablete şi smartphone-uri. În consecinţă, achiziţia ar consolida poziţia companiei Nvidia în centrul industriei de semiconductori.

În urma pierderilor raportate din 2019, SoftBank a decis să vândă mai multe active în ultimele luni. Conglomeratul japonez a vândut acţiuni retailerului chinez Alibaba pentru 2,2 miliarde de dolari şi operatorului american T-Mobile US pentru 21 de miliarde de dolari.

ARM poate transforma radical linia de producţie din cadrul Nvidia, care până acum s-a concentrat asupra vârfurilor de gamă în ceea ce priveşte cipurile grafice. Cu toate acestea, producătorul american şi-a îndreptat atenţia spre sectoare precum inteligenţa artificială şi piaţa auto, anunţând săptămânile trecute un parteneriat cu Daimler – producătorul autovehiculelor Mercedes-Benz.

Veniturile anuale ale ARM au crescut de la 1,2 miliarde de dolari la 1,9 miliarde din 2016 încoace, în timp ce veniturile Nvidia aproape s-au triplat în aceeaşi perioadă.

Preţul acţiunilor Nvidia a crescut cu 151% în ultimul an, în timp ce compania a ajuns la o capitalizare de 262 de miliarde de dolari, reuşind astfel să îşi întreacă rivalii de la Intel.