Afaceri de la zero. Andra Berilă şi Bogdan Crivoi au fondat Skeptic Dog, un studio de animaţie 2D prin care au făcut afaceri de 250.000 de lei în 2019

Autor: Alina-Elena Vasiliu 03.08.2020

Până acum, Skeptic Dog a realizat animaţii pentru mai multe companii locale, dar şi pentru clienţi din Marea Britanie, Belgia, Bulgaria, Australia.

Andra Berilă şi Bogdan Crivoi, doi tineri pasionaţi de anima­ţie care s-au cunoscut în tim­pul facultăţii, au pus împre­ună, în 2015, bazele unui studio propriu de animaţie 2D, cu numele Skeptic Dog. Prin businessul lor, ei lucrează pentru reclame, proiecte artistice, iar acum au în derulare un scurtmetraj pentru cinema.

„După facultate, în 2013, nu prea ştiam ce să facem, ne-am căutat ceva de lucru, dar nu erau prea multe oferte, aşa că am ales să înce­pem noi pe cont propriu. Primul proiect plătit a fost o animaţie pentru un website pentru studenţi“, a povestit Andra Berilă la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Au început cu propriul calculator, pe care îl aveau din facultate, şi cu un pro­gram care îi costa 100 de euro pe lună. Inves­tiţia iniţială a fost de 3.000 de euro.

Până acum, Skeptic Dog a realizat animaţii pentru mai multe companii locale, dar şi pentru clienţi din Marea Britanie, Belgia, Bulgaria, Australia.

„Acum avem un proiect în lucru pentru nişte români care pornesc un start-up în Seattle şi noi le facem o ani­maţie“, spune Andra Berilă.

În medie, cei doi antreprenori lucrează şa­se ore pe zi, restul timpului folosindu-l pen­tru a se documenta şi a-şi completa cu­noş­tinţele. În zilele mai intense, ajung să lucreze şi 10-12 ore. „Pentru o animaţie de un minut, cu per­sonaje, lucrăm cam o lună, cu doi oameni res­pon­sabili de animaţie, unul pe editare şi unul pe sunet. Preţul îl facem în funcţie de scena­riu. Un minut de animaţie poate varia între 3.000 şi 8.000 de euro.“

Anul trecut, afacerile Skeptic Dog au fost 250.000 de lei (peste 50.000 de euro), iar tendinţa este de creştere. Mai mult, cei doi tineri s-au gândit să deschidă studiouri şi în Cluj-Napoca şi chiar în Berlin.

Andra Berilă şi Bogdan Crivoi sunt nucleul businessului, iar în jurul lor au format o echipă de patru colegi, care se alătură Skeptic Dog în funcţie de proiecte. Când numărul lucrărilor va creşte, cei doi fondatori au în plan să-şi extindă numărul de colaboratori.

„E important ca oamenii care vor să lucreze cu noi să ştie animaţie, dar nu e cel mai important, pentru că pot învăţa cu noi. Ce contează este să aibă multă răbdare.“

Andra Berilă nu a fost niciodată angajată mai mult de o lună, impulsul de a deveni antreprenor conducând-o către propria afacere.

„La Skeptic Dog, ce contează este să avem o fundaţie bună, adică un mesaj clar, sincer, fie că promovăm sau explicăm ceva. Şi peste această fundaţie venim cu povestea şi personajele create de noi, cu emoţiile care îi ajută pe privitori să fie atenţi şi să digere informaţia mai uşor.“

Pentru restul anului 2020, cei doi tineri îşi doresc să facă proiecte mai complexe, chiar dacă mai puţine, şi să găsească în continuare clienţi din afara ţării.

 

ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă. 

► Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

► În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.