Pandemia de COVID-19 a scos în evidenţă nevoia de a scurta lanţurile de producţie şi aprovizionare, dar România are şase judeţe fără nicio fabrică de procesare a laptelui. România are 158 de unităţi de procesare a laptelui crud, însă în judeţele Caraş-Severin, Călăraşi, Dolj, Olt, Sălaj şi Tulcea nu există nicio fabrică

Autor: Florentina Niţu 03.08.2020

Criza generată de pandemia de COVID-19 a scos în evidenţă ne­voia de a scurta lanţurile de pro­ducţie şi aprovizionare şi de a reduce complexitatea aces­tora, repoziţionarea strategică sur­ve­ni­tă în urma acestei situaţii ar putea reo­rien­ta legăturile comerciale, iar România are po­tenţial de câştigător, se arată în raportul anu­al al Comitetului Naţional pentru Supra­ve­gherea Macroprudenţială pentru anul 2019.

„Scurtarea acestor lanţuri ar putea genera forme mai mult sau mai puţin pro­nunţate de protecţionism. În anii următori, accentuarea lui, în paralel cu necesitatea expansiunii legăturilor între statele care fac parte din diverse blocuri strategice pot da naştere unor noi modele de afaceri în zona agroalimentară. România se poate poziţiona bine în această nouă paradigmă, având în vedere atât potenţialul agricol, cât şi cel financiar, potenţat prin accesarea mai amplă a resurselor disponibile la nivel european pentru activităţi de digitalizare, inovare şi legate de economia verde“, conform sursei citate anterior.