ZF Tech Day: Piaţa de servicii de administrare de la distanţă a dispozitivelor mobile creşte cu câteva zeci de procente pe an şi în România

Autor: Adrian Seceleanu 04.08.2020

Aceste servicii permit înrolarea întregii flote de dispozitive – sute sau mii de echipamente - printr-un singur click de la distanţă dintr-un singur loc, fără intervenţia utilizatorului final.

Piaţa de soluţii prin care companiile pot administra de la distanţă flotele de echipamente mobile (mobile device mana­ge­ment - MDM) creşte şi în Ro­mânia într-un ritm de câteva zeci de procente pe an, la fel ca pe plan global, cererea fiind accentuată pe fondul crizei sanitare traversate de întreaga planetă, au declarat invitaţii emisiunii ZF Tech Day.

„Piaţa soluţiilor de tip MDM este în continuă creştere şi în România. Ca să vă dau câteva cifre relevante aş spune eu: la nivel global piaţa de soluţii de tip MDM este preconizată să atingă aproximativ 4 miliarde de dolari până în 2020 ceea ce reprezintă o creştere de aproximativ 20%. România urmează practic aceleaşi tendinţe“, a afirmat Laurenţiu Popescu, Security Product Manager în cadrul Orange Business Services.

„Serviciile MSM sunt practic nişte platforme care ajută la companiile să îşi gestioneze flota de dispozitive mobile fie că vorbim de smartphone, fie că vorbim de tablet. Mai nou termenul care se foloseşte de ceva timp încoace pentru aplicaţiile de tip MDM este MMM - mobile enterprise management. Este un termen relativ nou dar care se referă practic la aceleaşi tipuri de platforme. Practic aplicaţiile de tip MDM - ca să continuăm cu acest termen - ajută companiile să păstreze activităţile de management a flotei de de dispozitive mobile. Aceste activităţi de management pot să includă servicii multiple - de la înrolare automată a întregii flote de dispozitive mobile în platformă printr-un singur click, de la distanţă“, a adăugat Popescu.

Reprezentantul Orange - liderul pieţei locale de telecom – a explicat că aceste soluţii simplifică activitatea companiilor. „Aceste soluţii permit şi distribuţia de aplicaţii pe dispozitivele mobile, care pot specifice companiilor, setarea unor politici de securitate pentru toată flota de dispozitive mobile. Gândiţi-vă că vorbim de companii care au flote extinse, de 500-1.000 de dispozitive mobile, şi atunci aceste servicii permit înrolarea întregii flote de dispozitive printr-un singur click de la distanţă dintr-un singur loc, fără intervenţia utilizatorului final, ceea ce reprezintă un avantaj major atât pentru administratorii IT care gestionează aceste flote cât şi pentru utilizatori pentru că vorbim de configurări care pot fi făcute de la distanţă pe dispozitivele mobile, de setări de politici de securitate, instalări de aplicaţii care sunt specifice companiilor şi de care angajaţii au nevoie atunci când lucrează de la distanţă“

Pe plan local, utilizarea acestui tip de soluţii nu are o vechime foarte ridicată, a adăugat reprezentantul Orange. „Cred că adopţia într-un ritm susţinut pentru acest tip de soluţii a început în România cu aproximativ şapte ani în urmă, iar noi am introdus aceste servicii în portofoliul nostru începând cu anul 2017. Motivul este foarte simplu. Dacă până în urmă cu câţiva ani una dintre marile provocări ale companiilor era aceea de a păstra informaţiile în interiorul organizaţiei pentru asigurarea confi­den­ţialităţii datelor, în momentul de faţă ştiţi foarte bine că dinamica de business este extrem de mare, viteza de răspuns trebuie să fie mult mai rapidă şi atunci companiile au început să îşi dorească portabilitatea infor­maţiei şi către locaţii din afara birourilor. Deci aici vorbim mai ales în contextul actual de foarte mulţi oameni care lucrează de la distanţă, accesează datele companiei, aceste date sunt în cele mai mult cazuri rulate pe dispozitive mobile personale“.

„Samsung pune o mare greutate pe acest domeniu al securităţii datelor. Mai mult decât atât Samsung instalează pe toate telefoanele pe care le produce anumite cipuri de securitate care stochează cheile de criptare atât de importante în securitatea datelor noastre“, a explicat şi Ovidiu Seceleanu, Head of B2B IM Division în cadrul Samsung România, liderul pieţei locale de smartphone-uri. „Nu sunt diferenţe, oferim acelaşi grad de se­curitate pe toate dispozitivele din porto­fo­liul Samsung, folosim platforma noastră de tip MDM, Knox Mobile. Mai mult decât atât, putem instala platforma noastră pe toate celelalte tipuri de echipamente, pe orice alt dispozitiv mobil cu Android, iOS sau Windows 10“, a adăugat el.