Cum arată harta reţelelor regionale de farmacii? Farmaciştii au mizat pe dezvoltarea locală, iar zece reţele regionale au în total 426 de unităţi

Autor: Georgiana Mihalache 03.08.2020

Piaţa concurenţială a retailului farma este dominată în câteva judeţe de reţelele regionale, dezvoltate de antreprenori locali, de obicei de profesie farmacişti. Zece astfel de reţele ajung cumulat la 426 de unităţi, din calculele ZF, adică nivelul unui jucător de talie mare din piaţă. Antreprenorii locali care deţin reţelele regionale nu au ieşit însă peste graniţele unui singur judeţ, cu mici excepţii, dar şi acolo a fost vorba de zone vecine din alte judeţe. În acelaşi timp, marii operatori naţionali din piaţa farmaciilor ţintesc să acopere cât mai multe zone pentru a-şi consolida businessul.

Peste 70% este cota de piaţă a farmaciilor independente din totalul unităţilor din România, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza informaţiilor de la companii. Cel mai extins lanţ regional este Myosotis din Galaţi, farmacii controlate de familia Chiriac, având prezenţă şi în judeţul Brăila. Şi Minifarm din Tulcea, reţea de farmacii fondată de antreprenoarea Valentina Călin, are 71 de unităţi, iar Iris Pharm din Buzău are 67 de unităţi doar în judeţ.

Numărul total de farmacii în 2018 a fost de 8.147 la nivel naţional, cu 200 de farmacii în plus faţă de anul anterior, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică.