ZF Live. Bogdan Dumitrescu, profesor universitar, ASE Bucureşti: Aplicarea noii formule de calcul din noua Lege a pensiilor va genera o creştere medie a pensiilor de 15% - 20%. Noua formulă va genera pensii egale la punctaje egale. Din faptul că îi aducem pe toţi la acelaşi nivel, ar rezulta un cost bugetar de circa 17 miliarde de lei

Autor: Ramona Cornea 08.08.2020

 

Noua Lege a pensiilor care va intra în vigoare pe la înce­pu­­tul lunii septembrie a anului vii­tor va veni cu o nouă for­mulă de calcul ce poate duce la o creştere medie a pensiilor cuprinsă între 15% şi 20%, afirmă Bogdan Du­mi­trescu, pro­fe­sori universitar la Facul­tatea de Finanţe, Asi­­gurări, Bănci şi Burse de Valori din cadrul Aca­­­demiei de Stu­dii Economice din Bucureşti.

„Noua Lege a pensiilor vine cu multe schimbări, probabil că cea mai de impact şi cea urmărită în primul rând de pensionari este modificarea formulei de calcul. Noua formulă va genera pensii egale la punctaje egale. M-am uitat la impactul bugetar al noii Legi a pensiilor şi am putut determina indirect şi impactul modificării formulei de calcul. Din faptul că îi aducem pe toţi la acelaşi nivel, ar rezulta un cost bugetar destul de însemnat, de circa 17 miliarde de lei, ceea ce ar fi echivalent cu o creştere medie a pensiilor de 15% - 20% numai din formulă, fără alte majorări ale punctului de referinţă“, a declarat Bogdan Dumitrescu în cadrul emisiunii de business ZF Live.