Exportul de încălţăminte al României a scăzut pentru prima dată în 15 ani sub pragul de 1 mld. dolari după închiderea unor mari fabrici. Poate pandemia să inverseze trendul?

Autor: Cristina Roşca 04.08.2020

 Doi dintre cei mai mari trei producători de pantofi din România – Ara Shoes şi Rieker – au închis cel puţin o fabrică de pe plan local anul trecut ♦ Aceste evenimente se văd în cifre deja, exportul de încălţăminte al României coborând anul trecut cu 14% ♦ Salariile în creştere şi mult peste cele din Asia i-au determinat pe unii producători să îşi relocheze producţia în Orient ♦ Pandemia a evidenţiat însă dezavantajele globalizării, astfel că analiştii sunt de părere că ar putea exista o inversare a trendului.

România a exportat anul trecut pantofi în valoare de 930 de milioane de dolari, cea mai mică valoare de după 2006, primul an pentru care există date. De altfel, anul trecut a fost primul din ultimii 15 în care nivelul exporturilor a scăzut sub pragul de 1 mld. dolari, arată o analiză făcută de ZF pe baza datelor World Foot­wear, o com­pa­nie care analizează an de an această industrie la nivel mondial şi la nivelul fiecărei ţări.

Nivelul maxim a fost atins în 2007 şi s-a apropiat din nou în 2014 de pragul de 1,4 mld. dolari, adică cu 50% peste nivelul actual, conform calculelor ZF. Totuşi, România a fost şi rămâne un nume greu în indus­tria de profil atât în Europa, cât şi în lume.