Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, vine cu veşti îngrijorătoare: Producţia de grâu a acestui an scade cu circa 40%, se reduc şi recoltele de orz, secară, rapiţă

Autor: Dorin Oancea 04.08.2020

Producţia de grâu a acestui an va fi cu circa 40% mai mică decît anul trecut, de 5,5 - 5,6 milioane tone, faţă de 9 milioane de tone anul trecut, din cauza secetei, a anunţat marţi ministrul Agriculturii Adrian Oros, într-o conferinţă de presă. 

Producţia medie la grîu, recoltat în prezent în proporţie de 89%, este de 2,9 tone la hectar, faţă de 4,8 tone la hectar anul trecut.

Recolte mai mici vor fi şi la secară, unde producţia medie este de 2,5 tone/ha, faţă de 3,2 tone/ha anul trecut, la orz, cu o producţie medie de 2,6 t/ha, faţă de 5 t/ha anul trecut, precum şi la rapiţă, cu o producţie medie de 1,9 t/ha, faţă de 2,3 t/ha în 2019.

Ministrul spune că recolta de grîu este în măsură să acopere consumul intern, care este de 2,2 milioane tone pentru consum uman, 550.000 tone pentru sămânţă, 400.000 de tone pentru furaje şi 400.000 de tone pentru industria alcoolului.

Pentru că seceta a afactat doat statele din bazinul Mării Negre, iar marii producători de grâu vor avea recolte record, Oros spune că preţul grâului şi implicit cel al pâinii nu ar trebui să crească.

Fermierii ale căror culturi au fost afectate vor primi despăgubiri după rectificarea bugetară, a adăugat Oros. Ministrul a spus că prevedderile ordinului privind despăgubirile a fost extins şi pentru culturile de primăvară care au fost afectate de secetă, şi că vor primi despăgubiri şi proprietarii de livezi şi cei de viţă de vie.

În context, Oros a spus că a avut întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor şi ai ANAF şi că a obţinut promisiunea fiscului de a ţine cont, în controalele pe care instituţia le face, de procesele verbale de calamitare a culturilor. Ministrul spune că în anii anteriori fermierii nici nu u primit despăgubiri în cazul unor calamităţi şi că au fost şi amendaţi de ANAF pentru că nu au înregistrat producţii.

O altă întâlnire a ministrului a fost cu reprezzentanţii sitemului bancar, cu care a discutat posibilitatea amânării ratelor la creditele luate de fermieri. Băncile s-au declarat de acord, spune Oros, dar aşteaptă o reglementare din partea BNR.