Aleksandr Lukaşenko, preşedintele Belarusului, rupe tăcerea: Planul şi minciunile Rusiei privind organizarea unei revoluţii în Belarus vor eşua

Autor: Mihai Draghici 04.08.2020

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a acuzat, marţi, Administraţia de la Moscova că minte în legătură cu prezenţa agenţilor unor firme de securitate private şi a avertizat că planul lansării unei revoluţii va eşua, potrivit agenţiei de presă Reuters.

Scrutinul prezidenţial este programat duminică în Belarus, iar Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994 vrea un nou mandat de preşedinte.

Autorităţile au arestat agenţi ai unor firme de securitate ruse pe care îi acuză de "pregătirea unor acţiuni teroriste".

Rusia, un aliat tradiţional, susţine că agenţii se îndreptau spre altă ţară, astfel că nu intenţionau să se implice în afacerile interne din Belarus.

Însă Aleksandr Lukaşenko a catalogat drept "minciuni" afirmaţiile Administraţiei de la Moscova, explicând că agenţii arestaţi au recunoscut că li s-a cerut să ajungă în Belarus şi să aştepte noi ordine.

Rusia nu a reacţionat la noile acuzaţii, dar anterior a catalogat drept emoţionale declaraţiile lui Lukaşenko.

Aleksandr Lukaşenko se prezintă garant al stabilităţii Belarusului şi afirmă că vrea protejarea ţării de "stăpânii marionetelor". Criza pandemiei şi haosul mondial evidenţiază necesitatea unei conduceri puternice, afirmă Aleksandr Lukaşenko.

"Să nu îi credeţi pe cei care promit minuni, nu se întâmplă miracole", a subliniat liderul Administraţiei autoritariste de la Minsk.

Lukaşenko a promis dublarea salariilor în următorii cinci ani şi protejarea pensiilor de inflaţie.

"Revenirea la Constituţia din 1994 ar fi un cadou făcut infractorilor. Nu vom reveni la sălbaticii ani 1990", a subliniat el.

Svetlana Tihanuskaia, principala sa contracandidată, le-a cerut alegătorilor să nu participe la votul anticipat, considerat o acţiune de fraudare a alegerilor.