Numărul de infectări zilnice cu coronavirus a trecut din nou peste pragul de 1.000, ajungând marţi la 1.232. 48 de persoane au decedat marţi, un nou record

Autor: Răzvan Botea 05.08.2020

♦ Ministrul sănătăţii Nelu Tătaru: Ce am văzut în Spania şi Italia se poate întâmpla şi la noi. Dacă se respectă regulile, într-o săptămână şi jumătate putem vedea o stagnare a numărului de cazuri ♦ Virgil Musta, doctor la Spitalul Victor Babeş din Timişoara:  80% din populaţie înţelege situaţia.

România a înregistrat marţi 1.232 de cazuri noi de infectări cu coronavirus în urma a puţin peste 20.500 de teste. În aceeaşi vreme, 38 de persoane au decedat, un nou record zilnic. Nelu Tătaru, ministrul sănătăţii, a spus că nerespectarea regulilor pentru prevenirea răspândirii virusului ar putea aduce România în situaţia Italiei sau Spaniei. „Dacă nu vom respecta aceste reguli, vom asista la o creştere accentuată de la o zi la alta, la o suprapopulare a spitalelor, la o aglomerare a UPU sau a secţiilor ATI, iar scenariile pe care le vedeam în martie-aprilie în Spania şi Italia se pot repeta şi la noi“, a declarat Nelu Tătaru la televiziunea publică, citat de Mediafax.

El a mai spus că s-ar putea ajunge la o stabilizare a numărului de noi infectări în următoarea perioadă, dacă se respectă regulile de prevenire a răspândirii virusului: „Suntem pe acel trend crescător, dar scăzând ca şi intensitate a creşterii numărului de cazuri de la o zi la alta - nu suntem în scădere - suntem în momentul în care, dacă respectăm în următoarele săptămâni nişte lucruri, ar trebui să ajungem la un platou (...). Eu aş vrea să se stabilească la 1.200, la 1.300, dar el se poate stabili la 1.500. Dar 1.500 la 10 zile înseamnă încă 300 de cazuri în plus pe terapie intensivă", a declarat Nelu Tătaru.

Medicul din Timişoara Virgil Musta, care are cei mai mulţi pacienţi vindecaţi de Covid-19, a spus că, în ciuda situaţiei alarmante, există şi veşti bune: 80% din populaţie înţelege situaţia. „Sunt veşti bune însă: 80% din populaţie înţeleg situaţia în care ne aflăm, înţeleg dificultatea, înţeleg că există virus, există pandemie şi că este important să fim acum mai mult ca niciodată să fim solidari, să respectăm cele trei reguli pentru că acestea stau la baza prevenţiei noastre de a nu ne îmbolnăvi şi anume: purtarea măştii, distanţarea socială şi spălatul pe mâini. Sunt convins că împreună vom putea depăşi şi aceste momente mai dificile!“, a declarat Virgil Musta, citat de Mediafax.