Florin Cîţu, ministrul finanţelor: România are nevoie de dobânzi zero sau negative. Avem un buffer la nivel record. România se împrumută la 10 ani cu dobânzi de circa 4%, duble faţă de Ungaria (2%). Spre comparaţie, Germania se împrumută la 10 ani cu dobânzi negative (-0,5%), iar Polonia are o dobânda la titlurile de stat pe 10 ani de 1,25%

Autor: Răzvan Botea 05.08.2020

Ministrul de finanţe Florin Cîţu scrie, într-o postare pe Facebook, că România are nevoie de dobânzi zero sau negative pentru a se finanţa. Statul român are un cost mai mare de finanţare (4% dobânda pentru titlurile de stat cu scadenţa la 10 ani) faţă de alte state europene.

„România are nevoie, aşa cum vedem în toată lumea, şi de dobânzi reale zero sau şi mai bine, negative.  Trecem printr-o perioadă de criză fară precedent şi politica economică, fiscală şi monetară, trebuie să fie stimulativă (sau, mai clar, să nu afecteze negativ creşterea economică)“, a scris ministrul finanţelor pe Facebook.

De asemenea, Florin Cîţu mai spune că bufferul (rezerva financiară a Finanţelor) este la un nivel record. Potrivit unui ordin al ministrului de finanţe, Trezoreria Statului menţine o rezervă financiară (buffer) în valută care acoperă necesităţile brute de finanţare, determinate de deficitul bugetar şi refinanţarea datoriei publice, pentru circa 4 luni.

„Am redus semnificativ planul de împrumuturi pentru luna august. V-am spus că vin cu o surpriză majoră. Nu a fost uşor, dar am reuşit. Mai urmează şi altele.  Avem un buffer la nivel record, în contul nostru de la BNR“, a scris Cîţu marţi pe Facebook.

razvan.botea@zf.ro