ZF Deschiderea de astăzi. TeraPlast Bistriţa: Pentru investiţiile viitoare în divizia de mase plastice ne bazăm pe ajutor de stat. Ioana Birta, CFO: Este posibil ca un plan de investiţii să-l anunţăm chiar în această lună

Autor: Tibi Oprea 05.08.2020

Ioana Birta, director financiar al Grupului TeraPlast, producător român de materiale de construcţii controlat de omul de afaceri Dorel Goia, spune că tranzacţia de vânzare a diviziilor TeraSteel şi Wetterbest către gigantul irlandez Kingspan Group se va încheia cel mai devreme la finele lunii octombrie 2020, iar ulterior se va decide şi destinaţia sumei aferente vânzării, şi că pentru investiţiile următoare compania se bazează pe ajutor de stat.

„Tranzacţia de vânzare a diviziilor TeraSteel şi Wetterbest se va întâmpla după îndeplinirea unor condiţii suspensive, dintre care cea mai importantă este avizul autorităţii competente în domeniul politicii concurenţiale. Un astfel de proces durează trei-şase luni. Ca orizont de timp, tranzacţia s-ar putea finaliza cel mai devreme spre finalul lunii octombrie, deci în T4/2020“, spune Ioana Birta.

„În ceea ce priveşte destinaţia acestor bani, pot să spun că preferăm să luăm decizii în baza faptelor, nu a previziunilor. Prin urmare, vom hotărî destinaţia concretă după ce tranzacţia va fi finalizată. În urma acestui transfer, Grupul TeraPlast va continua să îşi dezvolte businessurile de mase plastice unde în majoritatea suntem lider de piaţă. Deocamdată, pentru investiţiile viitoare în divizia de mase plastice ne bazăm pe ajutor de stat. Ne dorim să investim în produse exportabile, să contribuim la reducerea importurilor prin alternative româneşti egale sau cel puţin superioare calitativ“, mai spune ea.

TeraPlast Bistriţa a anunţat la Bursă pe 24 iulie 2020, după închiderea şedinţei de tranzacţionare, că vinde cele două divizii de business pentru circa 85 de mil. euro. TeraPlast a fost vedeta şedinţei de tranzacţionare din 27 iulie, în contextul în care acţiunilor emitentului li s-a aplicat automat de şase ori mecanismul de întrerupere a volatilităţii. Acestea au închis sesiunea în creştere cu aproape 14% pe un rulaj de 3,4 milioane de lei, respectiv al doilea cel mai ridicat din acest an.