BREAKING. Românii au împrumutat statul cu 1 mld. lei prin programul Fidelis cu dobânzi şi de 4,5% pe an. Au mai rămas 2 zile de subscriere prin bursă

Autor: Liviu Popescu 05.08.2020

Din 15 iulie 2020, adică de când Ministerul Finanţelor a lansat emisiuni de titluri de stat pentru populaţie prin bursă, şi până la jumătatea şedinţei de tranzacţionare din 5 august 2020, românii au introdus subscrieri totale de 1,038 miliarde de lei pentru a împrumuta statul român, arată datele agregate de ZF.  Astfel miercuri după amiază valoarea subscrierilor a depăşit pragul de 1 mld. lei.

Din această sumă, aproximativ 345 de milioane de lei sunt subscrierile aferente emisiunii de obligaţiuni în lei cu scadenţa pe doi ani, cea pentru care statul român plăteşte o dobândă de 4% pe an. Pentru titlurile de stat pe patru ani, şi care au o dobânda fixă de 4,5% pe an, subscrierile sunt de 139 mil. lei, potrivit datelor agregate de ZF.

Pe de altă parte, emisiunea de titluri de stat în euro, operaţiune de finanţare prin bursă în premieră pentru statul român, a adunat de la investitori subscrieri de 115 milioane de euro (554 mil. lei).

Aceasta are scadenţa pe cinci ani iar dobânda fixă este de 2% pe an.

Perioada de subscriere se încheie pe 7 august, când cel mai probabil Ministerul Finanţelor va anunţat şi care este suma pe care o va atrage de la investitori.

Cel mai probabil tot atunci statul român va anunţa şi rata de alocare.