Analiză Banca Transilvania: Comerţul internaţional are o tendinţă de stabilizare, iar industria lumii a înregistrat o creştere în luna mai

Autori: Dorin Oancea , Mediafax 05.08.2020

Comerţul internaţional are o tendinţă de stabilizare iar industria mondială o dinamică pozitivă, evoluţii care confirmă depăşirea punctului critic al crizei induse de pandemie şi exprimă premise pentru intrarea într-un nou ciclu economic pe termen scurt, arată o analiză a Băncii Transilvania. 

Departamentul de analiză a politicii economice din Olanda a comunicat recent statisticile privind evoluţia comerţului internaţional şi producţiei industriale mondiale în mai şi primele cinci luni ale anului curent, scrie Andrei Rădulescu Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania. Datele indică stabilizarea comerţului internaţional (atenuarea semnificativă a ritmului lunar de declin) şi o dinamică lunară pozitivă pentru industria mondială, evoluţii care confirmă depăşirea punctului critic al crizei induse de incidenţa pandemiei şi exprimă premise pentru intrarea într-un nou ciclu economic pe termen scurt.

Comerţul internaţional s-a redus pentru a cincea lună consecutiv în mai, dar ritmul lunar de ajustare s-a atenuat la 1,1% (comparativ cu 12,2% înregistrat în aprilie).

În dinamică an/an volumul comerţului internaţional a scăzut cu 17,7% în mai (cel mai sever ritm de declin din mai 2009) şi cu 8,7% în primele cinci luni din 2020, evoluţie determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent în perioada postbelică.

Exporturile mondiale au scăzut cu 0,3% lună/lună în mai (ritm în atenuare de la -13,8% în aprilie): majorarea exporturilor ţărilor dezvoltate cu 4,3% lună/lună a fost contrabalansată de declinul exporturilor statelor emergente şi în dezvoltare cu 4,9% lună/lună.

În dinamică an/an exporturile mondiale au scăzut cu 18,5% în mai şi cu 8,8% în primele cinci luni din 2020.

Se evidenţiază declinul exporturilor ţărilor dezvoltate cu 23,6% an/an în mai şi cu 12% an/an la cinci luni.

Totodată, exporturile statelor emergente şi în dezvoltare s-au diminuat cu 11,9% an/an în mai şi cu 4,7% an/an în primele cinci luni din 2020.

Pe de altă parte, producţia industrială mondială a revenit pe creştere în mai: avans cu un ritm lunar de 0,8% (după ajustările din martie şi aprilie), pe fondul eliminării graduale a restricţiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare şi resimţirii mix-ului relaxat (fără precedent) de politici economice.

Se evidenţiază redinamizarea industriei ţărilor dezvoltate (creştere cu 4% lună/lună). Pe de altă parte, industria statelor emergente şi în dezvoltare a scăzut pentru a doua lună consecutiv în mai cu 1,5% raportat la aprilie.

În dinamică an/an producţia industrială mondială s-a diminuat cu 12% în mai şi cu 7,4% an/an la cinci luni, evidenţiindu-se declinul din ţările dezvoltate: cu 18% an/an în mai şi cu 9.5% an/an în primele cinci luni.

De asemenea, producţia industrială din statele emergente şi în dezvoltare s-a ajustat cu 6,6% an/an în mai şi cu 5,5% an/an la cinci luni din 2020.

Din perspectiva analizei pe principalele blocuri economice ale lumii se evidenţiază creşterea industriei Chinei pentru a patra lună consecutiv în mai, cu 0.6% raportat la aprilie. În dinamică an/an producţia industrială din a doua economie a lumii a crescut cu 4,3% în mai, dar s-a ajustat cu 3,9% la cinci luni.

De asemenea, industria SUA a urcat cu 1,4% lună/lună în mai, după declinul din martie şi aprilie. Cu toate acestea, în dinamică an/an industria SUA s-a ajustat pentru a noua lună la rând în mai, cu 15,4% an/an (declin cu 7,5% an/an în primele cinci luni din 2020).

Nu în ultimul rând, industria Zonei Euro s-a redinamizat în mai (ritm lunar de 13,4%) (după declinul din februarie, martie şi aprilie). În dinamică an/an industria regiunii a scăzut cu 20,4% în mai şi cu 13.6% în primele cinci luni din 2020.

„Considerăm că economia mondială a depăşit punctul culminant al crizei induse de incidenţa pandemiei şi se poziţionează la începutul unui nou ciclu, scenariu susţinut şi de redinamizarea indicatorilor economici avansaţi pe parcursul ultimelor luni (aspect evidenţiat în ultimul grafic din partea dreaptă).

Această perspectivă este susţinută de o serie de factori, inclusiv mix-ul relaxat de politici economice (programe monetare neconvenţionale şi fiscal-bugetare şi de venituri cumulate de peste 16 trilioane USD), dar şi de accelerarea implementării Revoluţiei Digitale şi reformelor pentru atingerea obiectivelor referitoare la schimbările climatice, factori generatori de transformări structurale ale proceselor şi fluxurilor din economia mondială”, încheie analistul.