Afaceri de la zero. Luiza Apostu a investit 30.000 de euro în Rubik School, o şcoală cu model de învăţare alternativă. „Am început cu patru copii, într-un apartament cu două camere“

Autor: Alina-Elena Vasiliu 06.08.2020

Dintre materiile care se predau la Rubik School, fac parte matematică distractivă, science, citizenship, arte, muzică, dezvoltare socio-emoţională, germană, engleză, modelare 3D, paşaport global – adică geografie.

Luiza Apostu avea deja peste şase ani de experienţă cu copiii, că­rora le predase educaţie finan­ciară şi antreprenorială, atunci când s-a hotărât să deschidă o şcoală proprie. Se întâmpla în 2018, anul în care a început o serie de călătorii pe la aproape 20 de şcoli alternative din Europa şi America de Sud, pentru a le cu­noaşte cultura şi sis­te­mele de educaţie. Revenită în România, în au­gust 2019 a or­ganizat o tabără urbană de învă­ţare agilă, pentru a vedea cum reacţionează co­piii la un astfel de concept. Pentru că aceea a fost un succes, în noiembrie 2019 a fon­dat Rubik School, o şcoală cu un mo­del de învăţare auto­dirijată cu instrumente agile.

„Am început cu patru copii, într-un apartament cu două camere, şi am format o comunitate agilă, cu copii care veneau după orele de la şcoală, dar şi alţii care erau obişnuiţi să înveţe acasă singuri“, a povestit Luiza Apostu la emisiunea online ZF Afaceri de la zero.

Copiii sunt cei care aleg la ce cursuri să meargă, dintr-un portofoliu pe care şcoala îl propune, dar pot să vină şi ei cu sugestii şi chiar să ţină unele cursuri, dacă ajung să cun­oas­că foarte multe lucruri dintr-un domeniu anume.

„Copilul nu învaţă fizică, chimie, istorie în felul acesta. Poate să înveţe de exemplu cum să construiască o corabie şi, în acest scop, toţi profesorii – de matematică, de istorie, fizică, geografie – se pun laolaltă şi îi învaţă pe copii anumite subiecte“, mai spune Luiza Apostu.

Dintre materiile care se predau la Rubik School, fac parte matematică distractivă, science, citizenship, arte, muzică, dezvoltare socio-emoţională, germană, engleză, modelare 3D, paşaport global – adică geografie. Vârsta minimă a copiilor este de trei ani, existând cursuri adaptate şi pentru copii mai mari. Calendarul de cursuri este format tot împreună cu copiii la început de an.

„Au trecut peste 100 de copii prin Rubik School în zece luni. Acum avem aproape 70 copii care vin recurent. Din septembrie, vom organiza clasele astfel încât să nu avem nevoie de un sistem de învăţământ hibrid. Dorinţa noastră este să rămânem în offline cât mai mult timp, respectând numărul maxim de copii permis. Vom redeschide un spaţiu fizic pentru două grupe de şcoală şi două de grădiniţă, dar vom fi pregătiţi să mutăm învăţarea şi în online atunci când contextul ne va impune asta.“

De altfel, şi în ultimele luni, cursurile Rubik School s-au derulat tot în mediul online, din cauza pandemiei. Echipa numără 16 oameni, incluzând aici profesorii şi facilitatorii, iar numărul va mai creşte, pentru că scopul este să existe câte un mentor pentru fiecare curs în parte. Pentru cursurile online, taxele sunt cuprinse între 500 şi 800 de lei, în funcţie de abonament. Pentru offline, preţurile ajung 2.200-2.350 de lei, în funcţie de categoriile de vârstă.

„Am dezvoltat Rubik online, odată cu pandemia, fără să ne dăm seama, şi vom menţine acest produs pentru toţi copiii din ţară sau români din afară.“

Luiza Apostu a făcut investiţii de aproximativ 30.000 de euro pentru a fonda Rubik School şi, din prima zi de deschidere, businessul s-a susţinut din taxele primite de la părinţi. La sfârşitul anului trecut, în urma unei campanii de crowdfunding, a mai investit 11.000 de euro. Din noiembrie 2019 până acum, şcoala a generat venituri de 41.000 de euro.

„Avem o certificare britanică internaţională, care le permite copiilor să îşi dea ulterior examenele sau să meargă la un liceu clasic, însă avem toată libertatea să nu dea copiii teste, teze, capacitate, să facem lucrurile în felul nostru, curriculumul să fie creat în funcţie de nevoile şi pasiunile lor, copiii să aibă libertatea de a alege ce şi cum îşi doresc să înveţe.“

Înainte de a fonda Rubik School, Luiza Apostu a mai avut o experienţă antreprenorială proprie, punând bazele unui atelier de creaţie vestimentară. A constatat însă că acela ar putea rămâne doar la stadiul de hobby, aşa că, vreme de peste şase ani, a lucrat cu copiii într-un program de educaţie financiară şi antreprenorială pentru ei. A avut astfel ocazia să lucreze cu foarte multe şcoli din Bucureşti unde a predat acest curs şi s-a pregătit în felul acesta pentru ceea ce urma să devină Rubik School.

Pentru cursurile online, taxele sunt cuprinse între 500 şi 800 de lei, în funcţie de abonament. Pentru offline, preţurile ajung 2.200-2.350 de lei, în funcţie de categoriile de vârstă.


ZF şi Banca Transilvania au lansat proiectul Afaceri de la zero, o platformă dedicată micilor antreprenori, firmelor care au creat peste 1,7 milioane de locuri de muncă.  

⇒ Fiecare afacere de la zero este o poveste despre ambiţie, curaj şi determinare. Poveştile micilor antreprenori vor fi publicate în ZF şi pe platforma zf.ro/afaceri-de-la-zero.

⇒ În România sunt peste 500.000 de microîntreprinderi şi firme mici, unde lucrează 1,7 milioane de salariaţi, companii cu afaceri anuale de 70-80 mld. euro.