Arta înainte de pandemie: piaţa a parcurs o creştere medie anuală de 22% în ultimii cinci ani, până la sfârşitul lui 2019. În contextul pandemiei, premisele sunt ca piaţa de artă să-şi continue creşterea, însă impulsionată de alte resorturi

Autor: Alina-Elena Vasiliu 06.08.2020

Lucrările de artă contemporană au crescut treptat, ca pon­dere, în preferinţele publicului pasionat de artă din Ro­mânia, ajungând să reprezinte anul trecut aproape o trei­me din vânzările publice, după cum arată raportul „Pers­pectivele pieţei româneşti de artă 2020-2021 în contextul pandemiei“, rea­lizat de Institutul de Management al Artei – divizia de cer­cetare a grupului Artmark, împreună cu Asociaţia Culturală Pan­gratti. Vânzările publice cuprind licitaţiile de artă şi obiecte de colecţie.

În 2019, volumul de adjudecări de artă contemporană s-a situat la 2,8 milioane de euro, în creştere cu 27% faţă de anul precedent.

„Pe fondul unei uşoare creşteri a numărului de loturi de artă contemporană puse în vânzare, se remarcă o atitudine mai îndrăzneaţă, mai asumată, a organizatorului selecţiilor licitaţiilor, constând în introducerea treptată de loturi mai semnificative ale artiştilor momentului, în detrimentul celor de trafic lejer, ce alcătuiau în trecut grosul licitaţiilor de artă contemporană“, se arată în raportul citat.