Producători români la raft. Paradoxul soiurilor: România, cel mai mare producător de porumb furajer din UE, este novice la cultivarea porumbului zaharat pentru conserve

Autor: Florentina Niţu 06.08.2020

România este cel mai mare producător de porumb fu­ra­jer din Uniunea Europeană, cu o recoltă de 17 milioane de tone în 2019, însă în ceea ce priveşte cultura de porumb za­harat, nu se poate lăuda cu date statistice, fiind încă o nişă subdezvoltată. Românii cumpără anual zeci de mii de tone de conserve de porumb din supermarketuri şi hipermarketuri, branduri produse peste graniţele ţării, fabricate cu materie primă din Ungaria sau Polonia.

„În România nu există materie primă pentru a face con­serve de porumb. Porumbul din conservă este special, pentru că are un conţinut ridicat de zahăr, care îi conferă conservarea. Aşadar, importăm din Ungaria şi Polonia. (...) La nivel naţional, noi vindem zeci de mii de tone de conserve Bonduelle de porumb, brandul având cea mai ma­re cotă de piaţă din România“, spune Florentina Simion, cofondatoare a Serpico Trading, cel mai mare distribuitor al Bonduelle în piaţa românească.

În România sunt numai câţiva cultivatori de porumb zaharat, un exemplu fiind Gyori Miklos, un fermier din Co­vas­na, care cultivă circa 5 hectare. Randamentul producţiei şi raportul calitate/preţ sunt foarte importante în comerţ, iar fă­ră tehnologie, brandurile româneşti nu pot concura cu bran­duri străine, mai ales cu cele consacrate, consideră re­pre­zentanţii Serpico. Ei adaugă că în România este nevoie de infra­struc­tură şi logistică, ireproşabile, deoarece este im­por­tant ca dis­tanţa dintre suprafaţa de pe care se recoltează pro­­dusele şi fabrică să nu fie mare, astfel încât materia pri­mă să fie procesată în maximum 6 ore după ce este culeasă.