Producători români la raft. Paradoxul soiurilor: România, cel mai mare producător de porumb furajer din UE, este novice la cultivarea porumbului zaharat pentru conserve
România este cel mai mare producător de porumb furajer din Uniunea Europeană, cu o recoltă de 17 milioane de tone în 2019, însă în ceea ce priveşte cultura de porumb zaharat, nu se poate lăuda cu date statistice, fiind încă o nişă subdezvoltată. Românii cumpără anual zeci de mii de tone de conserve de porumb din supermarketuri şi hipermarketuri, branduri produse peste graniţele ţării, fabricate cu materie primă din Ungaria sau Polonia.
„În România nu există materie primă pentru a face conserve de porumb. Porumbul din conservă este special, pentru că are un conţinut ridicat de zahăr, care îi conferă conservarea. Aşadar, importăm din Ungaria şi Polonia. (...) La nivel naţional, noi vindem zeci de mii de tone de conserve Bonduelle de porumb, brandul având cea mai mare cotă de piaţă din România“, spune Florentina Simion, cofondatoare a Serpico Trading, cel mai mare distribuitor al Bonduelle în piaţa românească.
În România sunt numai câţiva cultivatori de porumb zaharat, un exemplu fiind Gyori Miklos, un fermier din Covasna, care cultivă circa 5 hectare. Randamentul producţiei şi raportul calitate/preţ sunt foarte importante în comerţ, iar fără tehnologie, brandurile româneşti nu pot concura cu branduri străine, mai ales cu cele consacrate, consideră reprezentanţii Serpico. Ei adaugă că în România este nevoie de infrastructură şi logistică, ireproşabile, deoarece este important ca distanţa dintre suprafaţa de pe care se recoltează produsele şi fabrică să nu fie mare, astfel încât materia primă să fie procesată în maximum 6 ore după ce este culeasă.