Medicul Ovidiu Andronesi, profesor la Harvard Medical School, Statele Unite: Sunt şanse să avem vaccin contra Covid-19 într-un an. Masca, igiena şi distanţarea duc la scăderea numărului de cazuri

Autor: Georgiana Mihalache 06.08.2020

Medicul român Ovidiu Andronesi susţine că evoluţia cercetărilor în marile centre pentru un vaccin contra Covid-19 este accelerată, iar un astfel de produs poate fi pus pe piaţă într-un an din acest moment, în funcţie de rezultatele testelor.

Ovidiu Andronesi este profesor la Harvard Medical School, una dintre cele mai prestigioase instituţii de medicină din Statele Unite ale Americii.

„Datele de la momentul actual arată că sunt mari şanse ca un vaccin să existe într-un an şi să fie administrat. Este foarte probabil ca lucrul acesta să fie. Până nu se termină faza de testare, să vedem efectele secundare adverse, nu poate să fie nimeni sigur. Dar pe baza a ceea ce s-a făcut până acum, sunt şanse mari“, a spus Ovidiu Andronesi.

La nivel mondial, se lucrează atât la vaccinuri, cât şi la soluţii terapeutice. Totuşi, deşi tot procesul este accelerat, nu se pot sări etapele de testare, mai spune medicul.

„Trebuie să purtăm masca, mai ales în spaţii aglomerate, să evităm întâlniri mari de oameni, aceste lucruri au un efect rapid şi semnificativ în a scădea numărul de cazuri. Apoi partea de igienă, spălatul mâinilor, lucruri simple“, a mai spus Ovidiu Andronesi.