Societatea Română de Epidemiologie: Epidemia de COVID-19 a intrat în scădere. Numărul de noi infectaţi va scădea în perioada următoare. Raed Arafat, secretar de stat: În teatre şi cinematografe este cel mai mare risc de transmitere a virusului, nu este momentul de relaxări. Avem la ATI aproape 500 de pacienţi

Autor: Răzvan Botea 07.08.2020

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a spus că epidemia este în scădere. El explică faptul că numărul bazal de reproducere - câţi pacienţi poate infecta un singur om - a scăzut sub 1. Acest număr este acum 0,96, faţă de data de 10 iulie, când acest număr era de 1,21.

„Cu cât va scădea mai mult sub 1, cu atât va fi mai bine, şi eu sper ca oamenii să fie conştienţi de responsabilitatea pe care o au faţă de ei şi faţă de cei din jur. În mod logic dacă transmisibilitatea scade, şi numărul de infectaţi noi va scădea, pe cale de consecinţă şi numărul de infectaţi noi va scădea, şi numărul de forme grave de boală va scădea, şi cazurile din terapie vor scădea, şi decesele vor scădea. Este vorba despre oferta pe care i-o faci virusului. Dacă nu respecţi măsurile faci o ofertă mare şi el va infecta mulţi oameni, iar dacă respecţi măsurile îi faci o ofertă mică şi el va infecta mai puţini oameni“, a spus Emilian Popovici, citat de Mediafax.

Numărul bazal de reproducere 1 înseamnă că  o persoană infectată poate infecta mai departe încă o persoană. Dacă numărul bazal ar fi, teoretic, 15, o persoană pozitivă infectează alte 15. Acest număr arată, de fapt, rata de transmisibilitate. Un număr care trece de 1 ne arată o epidemie în creştere, iar sub 1 arată o epidemie cu tendinţe de scădere, a explicat Emilian Popovici.

De asemenea, joi, premierul Ludovic Orban a declarat că datele arată că evoluţia ascendentă a numărului de noi cazuri de persoane infectate cu coronavirus a fost oprită.

„După cum arată datele, părem că am oprit creşterea. Pericolul cel mai mare era să nu mai avem creştere liniară, ci să aibă o tendinţă de progresie geometrică“, a declarat Ludovic Orban, citat de Mediafax.

În România, până joi la ora 13, 1.345 cazuri noi de persoane infectate cu SARS - CoV - 2 s-au înregistrat în ultimele 24 de ore din circa 24.150 de teste, iar 45 persoane au murit. Numărul bolnavilor internaţi la ATI a ajuns la 458, potrivit informării Grupului  de Comunicare Strategică.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a spus la Marius Tucă Show că teatrele, cinematografele şi restaurantele se numără, potrivit OMS, printre factorii de risc ai infectării cu coronavirus. În condiţiile în care România înregistrează creşteri ale numărului de pacienţi de la terapie intensivă, acestea nu pot fi deschise.

“În momentul în care vezi ca ai creşteri, nu vii şi faci relaxări suplimentare. În schema pe care am mai arătat-o o dată, de la OMS, apăreau locurile unde sunt riscurile. Teatrele şi cinematografele sunt la cel mai mare nivel de tramsmitere. Restaurantele la al patrulea, conform OMS. (...) Acum aproximativ patru saptămâni am pornit cu 100-120 de pacienţi la terapie intensivă şi acum avem deja 500”, a spus Arafat.