Premierul Ludovic Orban: Dacă şcoala se va închide din cauza pandemiei, părinţii vor primi 75% din salariu pentru a sta acasă cu copiii. Criteriul de care se ţine cont în stabilirea scenariilor este numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la o mie de locuitori

Autor: Ramona Cornea 07.08.2020

Premierul Ludovic Orban afirmă că Guvernul pregăteşte o măsură de sprijin prin care să acorde 75% din salariu părinţilor care sunt nevoiţi să stea acasă cu copiii, în cazul în care o şcoală se va închide din cauza pandemiei de COVID-19. 

„În perioada stării de urgenţă a existat o formă de sprijin a familiilor cu copii. Astfel, pe perioada în care au fost suspendate cursurile şcolare, un părinte, la alegere, a avut posibilitatea să stea acasă într-un fel de concediu, plătindu-i-se 75% din salariu. Şi pentru începerea şcolii vom lua o măsură similară“, a declarat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă susţinută cu ocazia vizitei în Valea Jiului.

Măsura se va aplica la nivel local, în funcţie de situaţia epidemiologică din localitatea respectivă.

„Măsura va fi flexibilă pentru că situaţia epidemiologică este diferită de la o localitate la alta. Dacă într-o şcoală avem cazuri şi se închide şcoala 14 zile, toţi părinţii elevilor din şcoala respectivă vor primi, pe perioada suspendării cursurilor, acea formă de sprijin de 75% din salariu“, a adăugat Ludovic Orban.

Declaraţiile premierului vin în contextul în care preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că pe 14 septembrie începe noul an şcolar, iar pentru majoritatea elevilor înseamnă că vor merge fizic la şcoală.

În fiecare şcoală au fost elaborate trei scenarii, în funcţie de numărul de bolnavi din localitate: scenariul verde când în localitatea respectivă a fost mai puţin de o persoană detectată cu COVID-19 în ultimele două săptămâni, scenariul galben presupune că între una şi trei persoane bolnave au fost detectate în ultimele 14 zile, iar scenariul al treilea, scenariul roşu presupune că au apărut mai mult de trei cazuri în ultimele 14 zile, situaţie în care copiii nu vor merge fizic la şcoală. Decizia dacă elevii merg la şcoală sau învaţă online se ia pentru fiecare şcoală în parte, la nivel de judeţ.

Criteriul de care se ţine cont în stabilirea scenariilor este numărul de cazuri noi din ultimele 14 zile la o mie de locuitori. Astfel, în cazul scenariului verde copiii merg fizic la şcoală, scenariul galben presupune un mix între şcoala online şi cea din şcolile fizice, iar în scenariul roşu copiii vor urma cursurile doar în mediul online.