Coronavirusul loveşte în plin una dintre cele mai profitabile industrii: Giganţii petrolieri îşi reduc producţia cu un milion de barili pe zi

Autor: Laura Albu 09.08.2020

Cele mai mari companii petroliere din lume, Exxon, Chevron, Royal Dutch Shell, BP şi Total au înregistrat o reducere a valorii activelor de 50 de miliarde de dolari, pe fondul crizei coronavirusului, şi îşi reduc producţia cu un milion de barili zilnic, potrivit Reuters.

Cererea pentru petrol a scăzut cu 30% în întreaga lume. Directorii companiilor se aşteaptă ca situaţia să se menţină şi în trimestrele viitoare, întrucât oamenii şi-au redus deplasările şi folosesc mai puţin carburamt, pe fondul crizei de coronavirus care a luat peste 700.000 de vieţi.

Exxon Mobil este singura dintre cele cinci companii care nu a înregistrat deprecieri semnificative ale activelor. Dar o reevaluare a planurilor ar putea genera o scădere semnificativă şi în cazul acesteia, întrucât a raportat eliminarea a 4,4 miliarde de barili reprezentând 20% din rezervele sale de petrol şi gaze.

La polul opus, compania BP a suferit o lovitură de 17 miliarde de dolari. Aceasta spune că îşi va recentra cheltuielile în următorii ani în domeniul energiei regenerabile în loc să mai investească în petrol şi gaze naturale.