Top zece companii din auto – producţie şi vânzări -, afaceri de 50 mld. lei în 2019. Producţia de maşini a încetinit ritmul încă de anul trecut . Dintre importatori, 7 din 8 au avut afaceri în creştere

Autor: Bogdan Alecu 10.08.2020

Producţia de maşini a înce­ti­nit ritmul încă de anul trecut, atât Dacia, cât şi Ford înregistrând o scă­dere uşoară a cifrei de afaceri în 2019, în timp ce dintre cei activi în zo­na de vânzări, doar dealerul Ţiriac Auto a cunoscut o con­trac­ţie a businessului, potrivit cal­cu­le­lor ZF pe baza datelor Ministe­ru­lui de Finanţe.

Cea mai mare creştere din top 10 a fost înregistrată de Toyota, în con­diţiile în care cererea pentru ma­şini hibride a crescut în 2019. Busi­nessul importatorului măr­cilor Toyota şi Lexus a crescut în 2019 cu 27% la 1,6 miliarde de lei.

Al doilea cel mai mare salt a fost înregistrat de Trust Motors, ultimul business antreprenorial din importuri pe piaţa locală.

Compania fondată de Gheorghe Dolofan a rulat anul trecut peste 600 mil. lei cifră de afaceri, în creştere cu 20% faţă de 2018.

Cel mai mare business din importuri şi comerţ rămâne Renault Commercial Roumanie, companie care vinde atât mărcile Renault şi Nissan, cât şi Dacia. În cazul grupului Renault reţeaua reprezintă agenţi de vânzări şi nu dealeri, astfel încât RCR facturează maşina, iar în businessul dealerului rămâne doar comisionul.