Finanţe personale. În plină pandemie, românii au împrumutat statul cu 2 mld. lei la dobânzi şi de 4,5% pe an. Un singur român a venit cu 400 mil. lei

Autor: Liviu Popescu 15.08.2020

♦ 562 mil. lei pe 2 ani la 4% pe an dobândă l 662 milioane de lei pe 4 ani la 4,5% pe an dobândă ♦ 815 mil. lei (168 milioane de euro) în tranşa în euro la 2% pe an dobândă pe 5 ani ♦ „În sfârşit avem ce produse să oferim clienţilor în vreme de volatilitate.“

Din 15 iulie 2020 şi până pe 7 august 2020 Minis­te­rul Finanţelor a vân­dut titluri de stat Fidelis către populaţie prin in­termediul mecanismelor pieţei de ca­pital, iar potrivit datelor agregate de Ziarul Financiar pe parcursul celor trei săp­tă­mâni de desfăşurare a ofertei sub­scrierile s-au ridicat la 2 miliarde de lei.

„În sfârşit avem ce produse să ofe­rim cli­enţilor în vreme de volatilitate. Mi­nis­te­rul Finanţelor ar trebui să vină mai des cu titluri de stat pe bursă şi cred că cele Fidelis (care urmează să fie lis­tate la Bur­sa de la Bucureşti – n.red.) vor fi în top zece lichiditate“, spune Dragoş Me­sa­roş, director de tranzacţionare al Goldring.

Potrivit informaţiilor obţinute în ex­clu­sivitate de ZF, în sistemul de tran­zac­ţio­nare al brokerilor a fost înre­gistrat vineri un ordin de subscriere de 400 mil. lei pe emisiunea de titluri de stat în lei cu scadenţa pe patru ani, cea care are o dobândă de 4,5% pe an.

Mai mulţi brokeri chestionaţi de ZF spun că sunt şanse foarte mici ca or­di­nul să fie o eroare generată de sistem şi că cel mai probabil sub­scrierea este re­ală. Sub­scri­erile sunt irevocabile.

De altfel infor­ma­ţiile obţinute de Ziarul Financiar ara­tă ordine indivi­dua­le de sub­scriere de 25 mil. lei, 20 mil. lei, 10 mil. lei, ceea ce ara­tă un grad ridicat de interes pentru Fidelis.

Spre comparaţie, la precedenta astfel de operaţiune a Ministerului Fi­nan­ţelor, din 2016, subscrierile au fost de 735 milioane de lei.

„Cele trei emisiuni de titluri de stat (două în lei şi una în euro – n.red.) au fost cele mai bune lucruri care s-au întâm­plat anul acesta din partea sta­tului român pentru piaţa de capital. Chiar mă bucur că avem aceste sub­scrieri, sunt peste estimările mele“, spu­ne Răzvan Raţ, director general ad­junct al BRK Financial Group, la emi­siunea ZF Deschiderea de Astăzi.

Potrivit datelor agregate de ZF, până la jumătatea şedinţei de tranzac­ţio­nare din 5 august, împrumuturile acor­date de români Ministerului Finanţelor depăşiseră 1 mld. lei, ceea ce înseamnă că pe finalul zilei de miercuri, joi şi vineri subscrierile s-au dublat în valoare.

„Când a început perioada de sub­scriere eram oarecum cu inima strânsă, nu ştiam care vor fi subscrierile, dar acum pot să spun că răsuflu uşurat ca şi participant în piaţă. S-a demonstrat că statul poate să găsească resurse şi pe pia­ţa de capital românească“, spune Lucian Isac, director general al Estinvest.

Din această sumă subscrisă de 2 miliarde de lei, aproximativ 566 de milioane de lei sunt subscrierile afe­rente emisiunii de obligaţiuni în lei cu scadenţa pe doi ani, cea pentru care statul român plăteşte o dobândă de 4% pe an.

Pentru titlurile de stat pe patru ani, şi care au o dobânda fixă de 4,5% pe an, subscrierile sunt de 657 mil. lei, potrivit datelor agregate de ZF.

Pe de altă parte, emisiunea de titluri de stat în euro, operaţiune de finanţare prin bursă în premieră pentru statul român, a adunat de la investitori subscrieri de 167 milioane de euro (814 mil. lei). Aceasta are scadenţa pe cinci ani iar dobânda fixă este de 2% pe an.

Aceste titluri de stat urmează să fie listate pe piaţa de capital din România şi probabil vor atrage şi atenţia investitorilor instituţionali având în vedere că dobânzile sunt atractive, peste cele plătite în prezent de instituţiile de credit. Mai mult decât atât, brokerii consideră că titlurile de stat Fidelis, odată listate, se vor poziţiona în clasamentelul celor mai lichide instrumente financiare.

Cât despre partea de comisionare de după listare, în cazul Tradeville, unul dintre cei mai mari brokeri de retail de la bursa românească, comisioanele sunt de 0,1% la vânzare sau 1,9 lei mininim şi de 0,12% la cumpărare. Desigur, fiecare societate de brokeraj are propria grilă de comisionare.