SUA sare în ajutorul Libanului. Donald Trump: Am trimis deja avioane cu echipament medical şi multe alte lucruri de folos. Avem militari excelenţi care fac acest lucru şi au raportat că nu au văzut niciodată aşa ceva

Ziarul Financiar 10.08.2020

SUA vine în ajutor Libanului, în urma exploziei de săptămâna trecută. Preşedintele Donald Trump a anunţat că au fost deja trimise avioane cu echipament medical, iar oficialii militari americani implicaţi au transmis că nu au mai văzut niciodată aşa ceva.

Trump a numit situaţia din Beirut o „tragedie” şi a spus că acest ajutor trebuie acordat Libanului, umanitar vorbind.

„Am trimis, deja, avioane cu echipament medical şi multe alte lucruri de folos. Avem militari excelenţi care fac acest lucru şi au raportat că nu au văzut niciodată aşa ceva. Este o situaţie oribilă, dar ajutăm”, a spus Trump.

Uniunea Europeană şi mai multe ţări au semnalat disponibilitatea de a ajuta Libanul.

„Uniunea Europeană a mobilizat deja 33 de milioane de euro şi oferă încă 30 de milioane de euro pentru cele mai urgente nevoi ale Libanului", a anunţat, duminică după-amiază, Charles Michel, preşedintele Consiliului European.

Marea Britanie a anunţat până acum 25 de milioane de lire sterline (27,6 milioane de euro), Germania 11,5 milioane de euro, Spania va trimite provizii medicale şi cereale, iar Elveţia va oferi 4,38 milioane de dolari (3,71 milioane de euro).

Qatarul a promis 50 de milioane de dolari (42,4 milioane de euro), Kuwaitul 40 de milioane de dolari (33,9 milioane de euro), Danemarca 20 de milioane de euro, iar Norvegia 6,5 milioane de euro.

Cel puţin 158 de persoane au murit, iar alte aproximativ 6.000 au fost rănite în explozia produsă în zona portuară din Beirut. Circa 300.000 de oameni au rămas fără locuinţe în urma deflagraţiei, iar daunele sunt estimate la 15 miliarde de dolari (12,7 miliarde de euro).