Profitul gigantului Saudi Aramco s-a prăbuşit cu 50% după o primă jumătate a anului dominată de pandemie şi criza petrolului

Autor: Alex Ciutacu 10.08.2020

Gigantul petrolier Saudi Aramco a raportat o scădere de 50% a profitului pentru prima jumătate a anului financiar 2020, ceea ce reflectă un an devastator atât pentru piaţa globală de petrol, cât şi pentru economiile globale afectate de pandemie, potrivit CNBC.

Într-un raport publicat duminică, compania a anunţat venituri de 23,2 miliarde dolari pentru primele şase luni din 2020, în scădere faţă de 46,9 miliarde dolari în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Gigantul controlat de guvernul Arabiei Saudite este al doilea cel mai mare producător de petrol din lume. Compania a anunţat dividende de 18,75 miliarde dolari pentru al doilea trimestru, pe care le va acorda în decursul celui de-al treilea trimestru.

Cash-ul companiei s-a situat la 21,1 miliarde dolari pentru prima jumătate a anului, în scădere însă faţă de nivelul de 38 miliarde dolari din 2019.

Astfel, rezultatul companiei pentru al doilea trimestru reflectă cel mai mare şoc suferit de pieţele globale de energie din ultimele decenii.

„Provocările semnificative generate de cererea redusă şi de scăderea preţurilor la petrol se reflectă în rezultatul nostru din al doilea trimestru”, a anunţat Amin Nasser, preşedintele Saudi Aramco.