Optimism în Europa: încrederea investitorilor creşte, iar marile economii îşi revin mai rapid decât SUA

Autor: Catalina Apostoiu 11.08.2020

♦ Indicele Sentix pentru întregul bloc a urcat cu 4,8 puncte la minus 13,4, un ritm mai lent de creştere decât luna trecută.

Încrederea investitorilor cu privire la economia zonei euro s-a întărit în august pentru a patra lună consecutiv, re­laxarea restricţiilor anti-Covid urmând probabil să susţină îmbunătăţirea condiţiilor economice, scrie Financial Times.

Indicele Sentix pentru întregul bloc a urcat cu 4,8 puncte la minus 13,4, un ritm mai lent de creştere decât luna trecută, dar peste estimările economiştilor chestionaţi de Reuters.

Patrick Hussy, mana­ging director Sentix, arată că cifra indică o recesiune pe tri­mestrul tIII, dar „procesul de redresare continuă“. Aştep­tările din cadrul in­dicelui au rămas practic neschimbate faţă de iulie, la 19,3, indicând că investitorii nu au devenit încă mai temători cu privire la impactul economic al unui al doilea val de infectări în Europa.

Marile economii ale zonei euro se recuperează de pe urma recesiunii provocate de pandemie mai rapid decât economia SUA, relevă indicatorii dezvoltaţi de economiştii Bloomberg pe baza unor date high-frequency, cum ar fi cererea de electricitate şi utilizarea transportului public.

Încrederea investitorilor cu privire la Germania, cea mai mare economie europeană, s-a redresat mult mai rapid decât în cazul altor ţări europene, în parte graţie revenirii puternice a comenzilor pentru producătorii germani, notează Financial Times.

Totuşi, companiile germane se aşteaptă ca restricţiile legate de coronavirus asupra vieţii publice să continue încă 8,5 luni, potrivit ultimului raport al institutului Ifo.

Sectorul de leisure s-a dovedit a fi cel mai pesimist, în timp ce cel al băuturilor este cel mai optimist, aşteptându-se ca restricţiile să ia sfârşit în 6,4 luni.

În cazul economiei franceze, a doua ca mărime din zona euro, ritmul de redresare încetineşte, a anunţat banca centrală a ţării, confirmând aşteptările privitoare la o perioadă prelungită înainte ca PIB-ul să revină la nivelurile de dinaintea crizei, potrivit Bloomberg.

În raportul său lunar, banca centrală franceză notează că activitatea economică s-a situat cu 7% sub nivelurile normale în iulie, după o diferenţă de 9% în iunie. Indicatorii pentru august sugerează un deficit similar celui din iulie sau doar o uşoară îmbunătăţire.

Raportul confirmă ceea ce banca franceză a descris drept o redresare sub forma unei aripi de pasăre, cu o creştere bruscă după relaxarea restricţiilor în mai, urmată de o revenire constantă la normal.

Pentru august, liderii de business din servicii şi majoritatea sectoarelor industriale se aşteaptă la stabilitate. În sectorul construcţiilor, activitatea este aşteptată să se îmbunătăţească uşor, atingând aproape niveluri normale.

 

Construcţiile aproape de normal

Pentru august, liderii de business din servicii şi majoritatea sectoarelor industriale se aşteaptă la stabilitate. În sectorul construcţiilor, activitatea este aşteptată să se îmbunătăţească uşor, atingând aproape niveluri normale.