Sanjeev Gupta, proprietarul Sidex Galaţi, s-a întâlnit cu preşedintele Klaus Iohannis. Gupta a prezentat planul de investiţii în combinat

Autor: Răzvan Botea 11.08.2020

Sanjeev Gupta, preşedintele executiv al Gupta Family Group Alliance (GFG Alliance) şi Liberty Steel Group, a avut marţi o întâlnire cu preşedintele României Klaus Iohannis, potrivit unui anunţ al administraţiei prezidenţiale.

„În cadrul întrevederii a fost abordată tema operaţiunilor grupului din România şi au fost prezentate planurile de investiţii în România ale GFG Alliance şi Liberty Steel, atât în industria de profil, cât şi în domenii conexe, respectiv dezvoltarea unor alternative la procesele tradiţionale, poluante, de producere a oţelului, precum şi producerea de energie verde”, anunţă reprezentanţii administraţiei prezidenţiale.

Sanjeev Gupta a prezentat în cadrul întâlnirii intenţia grupului pe care îl controlează de a-şi diversifica activităţile în România. GFG activează în mai multe zone, precum cea bancară, de infrastructură, minerit.

Sanjeev Gupta a preluat combinatul Sidex Galaţi, actualul Liberty Galaţi, de la Lakshmi Mittal, în vara anului 2019. În februarie anul acesta conducerea Sidex a anunţat investiţii în combinat în valoare de 1 mld. de euro în 10 ani pentru modernizarea capacităţilor de turnare, laminoare şi liniile de acoperire, precum şi instalarea unui cuptor cu arc electric, pentru a reduce emisiile de carbon.

Combinatul de la Galaţi, care a fost deţinut de indianul Lakshmi Mittal prin compania ArcelorMittal, a avut o cifră de afaceri în 2017 de 4,6 mld. lei şi 5.700 de angajaţi. Deşi a reuşit să îşi crească cifra de afaceri cu circa 38%, combinatul din Galaţi a rămas tot pe pierderi în 2017, însă mult mai mici decât cele din 2016.

Compania a avut pierderi de 153 milioane de lei în 2017, faţă de 271 de milioane de lei în anul anterior, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

Informaţiile publice indică profit pentru afacerile ArcelorMittal din România în 2018, după ce a adunat pierderi de miliarde de euro.

Cifra de afaceri raportată de companie a fost în 2018 de 5,1 mld. lei, cu un profit de aproape 190 mil. lei. Cu toate acestea, numărul de angajaţi s-a redus în 2018 faţă de 2017 cu 500, până la aproape 5.200 de angajaţi. În 2019 numărul de angajaţi a scăzut la 5.081, cifra de afaceri a companiei a fost de 5 mld. lei cu un profit de 28,8 mil. lei.