Finanţe personale. Fidelis, programul de împrumut al statului de la persoanele fizice: 122 de români au împrumutat statul cu peste 1 mil. lei şi alţi 23 cu peste 1 mil. euro

Autor: Liviu Popescu 12.08.2020

Un număr de 122 de împrumuturi de peste 1 milion de lei au fost acordate de investitorii persoane fizice statului român prin programul de titluri de stat Fidelis, în timp ce alte 23 de subscrieri de mai mult de 1 milion de euro au fost înregistrate pe emisiunea în euro, arată datele centralizate de ZF din platforma BVB.

Circa 10.000 de investitori persoane fizice au împrumutat statul român cu 2 miliarde de lei pe parcursul celor trei săptămâni de desfăşurare a Fidelis, program de finanţare ale cărui instrumente financiare urmează să fie listate pe 13 august la bursa de la Bucureşti.

Astfel, Ministerul Finanţelor îşi remunerează investitorii cu dobânzi de 4% pe an pentru cei care au subscris în emisiunea de titluri de stat în lei pe 2 ani, 4,5% pentru cei care au subscris pe 4 ani şi 2% pe an pentru emisiunea de titluri de stat în euro, o premieră pentru statul român de altfel, cu maturitatea de 5 ani. Titlurile de stat oferă venituri neimpozabile.