Eliza Baias şi Ilinca Porojan, Filip&Company: Telemedicina poate face serviciile medicale mai accesibile populaţiei, dar e nevoie de conlucrarea mediului legislativ, a medicilor şi a societăţii civile pentru a crea un cadru pentru un sistem medical modern

Ziarul Financiar 12.08.2020

Criza generată de pandemia Covid-19 a reprezentat imboldul necesar pentru reglementarea consultaţiilor medicale prin mijloace de comunicare la distanţă, în ultimele luni observându-se încercări ale legiuitorului de a crea un cadru legal pentru acestea. În continuare, o scurtă radiografie a eforturilor de până acum şi a propunerii de reglementare cadru.

Primii paşi în reglementarea telemedicinei

Înainte de situaţia excepţională generată de pandemie, teleconsultaţia se lovea de un vid legislativ, neexistând un cadru legal care să acomodeze această nevoie, deşi conceptul de „telemedicină” nu este o noutate absolută în peisajul medical autohton. În septembrie 2009 a fost inaugurat un sistem de telemedicină de urgenţă care conectează unităţi medicale cu scopul de a oferi sprijin, prin intermediul unui sistem de videoconferinţă şi a aparaturii de monitorizare a semnelor vitale, spitalelor interconectate la două centre de comandă, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti (Spitalul Floreasca) şi Spitalul Clinic Judeţean Târgu Mureş. Mai mult, ca urmare a modificării Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii din anul 2018 s-a introdus menţiunea că începând cu anul 2018, din sistemul informatic şi informaţional din sănătate fac parte şi sistemul informatic de telemedicină rurală şi sistemul informatic de telemedicină al apărării.

Cu toate că în ultimii ani reprezentanţi ai comunităţii medicale au militat pentru reglementarea telemedicinei şi a consultaţiilor la distanţă, până la 16 martie 2020, când a fost instituită starea de urgenţă la nivel naţional, legiuitorul nu a rezonat cu aceste solicitări. Abia pe fondul unui sistem medical suprasolicitat din cauza noului coronavirus, s-a ajuns la o adaptare a acordării consultaţiilor pentru a ţine cont de măsurile excepţionale luate de autorităţi şi de realitatea că celelalte afecţiuni nu au dispărut.

Un prim pas în sensul reglementarii concrete a telemedicinei a fost realizat în perioada stării de urgenţă, prin Hotărârea de Guvern nr. 252/2020 privind stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii pe perioada instituirii stării de urgenţă pe teritoriul României, care cuprindea menţiuni privitoare la consultaţiile la distanţă.