Sondaj PwC: Mai mult de jumătate dintre antreprenorii din Europa Centrală şi de Est estimează scăderea veniturilor în următoarele 12 luni şi doar 7% prevăd creştere

Autor: Roxana Rosu 12.08.2020

Mai mult de jumătate (53%) dintre antreprenorii din Europa Centrală şi de Est (ECE) estimează scăderi ale veniturilor în următorul an, din cauza crizei pandemice, luând în considerare măsuri de reducere a costurilor, pregătirea angajaţilor, identificarea de produse noi şi extinderea pe alte pieţe, potrivit sondajului PwC EMEA Private Business Survey 2020.

”Pandemia actuală are un impact major asupra companiilor antreprenoriale din fiecare industrie şi regiune. Proiecţiile de venituri pentru următoarele 12 luni s-au redus dramatic, mai mult de jumătate dintre respondenţi aşteptându-se la scăderi. Deşi sunt nevoiţi să diminueze costurile pentru a face faţă acestei situaţii şi pentru a-şi proteja lichiditatea, este remarcabil că, de asemenea, antreprenorii caută noi surse de venit, îşi examinează modelele de afaceri, folosesc tot mai mult noile tehnologii şi investesc în inovaţie pentru a-şi diferenţia companiile”, declară Ionuţ Sas, Partener şi Liderul serviciilor pentru antreprenori, PwC România.

În ceea ce priveşte strategia de afaceri pentru următorii doi ani, 60% dintre antreprenori au spus că vor continua să-şi dezvoltate activitatea principală.

Doar 7% dintre companiile antreprenoriale din ECE cred că vor înregistra creştere în acest an, iar 36% că se vor situa la acelaşi nivel ca anul trecut.

În acest context, o treime din antreprenori au recurs la disponibilizări în ultimele luni, iar 5% au menţionat că ar putea face disponibilizări în următoarele 12 luni.