Principalul expert epidemiologic al Casei Albe şi ministrul sănătăţii din Germania îşi exprimă dubiile cu privire la vaccinul dezvoltat de cercetătorii ruşi

Autor: Eduard Ivanovici 23.08.2020

Ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn, a declarat că vaccinul dezvoltat de cercetătorii ruşi pentru a combate coronavirusul nu a fost testat suficient, transmite Reuters.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat marţi că Rusia a devenit prima ţară care a aprobat un vaccin împotriva coronavirusului, adăugând că fiica sa a fost deja vaccinată. Produsul a fost finalizat la mai puţin de două luni după începerea testelor clinice.

„Poate fi extrem de periculos să vaccinăm milioane, sau chiar miliarde de oameni mult prea devreme, în condiţiile în care acest lucru ar putea omorî predispunerea populaţiei la un astfel de tratament, aşa că sunt extrem de sceptic cu privire la situaţia din Rusia”, a declarat Spahn.

În schimb, Mihail Muraşko, ministrul sănătăţii din Rusia, a declarat că vaccinul, dezvoltat de Centrul de cercetări Gamaleya, şi-a confirmat eficacitatea şi siguranţa.

Între timp, Anthony Fauci, principalul expert epidemiologic al Casei Albe, a declarat că are „dubii serioase” în ceea ce priveşte vaccinul dezvoltat în Rusia. Având în vedere faptul că Statele Unite dezvoltă mai multe vaccinuri anti-COVD-19, „am putea să ne asumăm oricând riscul de a răni o mulţime de oameni sau de a le oferi un tratament care nu funcţionează. Am putea începe săptămâna viitoare, dacă am dori”, a spus Fauci.