Sorin Faur, fondatorul Academiei de HR: Fluctuaţia de personal voluntară a scăzut spre zero în multe companii. Cei care au un loc de muncă nu mai pleacă, au devenit dintr-o dată mai docili şi mai responsabili, mulţumiţi că vor primi un salariu la sfârşit de lună

Autor: Ramona Cornea 13.08.2020

Pandemia de COVID-19 a înclinat balanţa de pe piaţa muncii în favoarea an­gajatorilor şi a redus rata fluctuaţiei de per­sonal până la zero în anumite cazuri, spune Sorin Faur, fondator al companiei de con­sultanţă în resurse umane Academia de HR.

Angajatorii care au avut de suferit din cauza deficitului de personal în anii ce au trecut sunt acum în poziţie dominantă în relaţia cu candidaţii, crede el.

„Frustrarea din trecut a acestor companii este amplificată desigur şi de perioada dificilă pe care o traversăm, căci acum, deşi sunt candidaţi, nu mai sunt clienţi, încasările se fac greu, incertitudinea pluteşte în aer. Angajatorii trebuie să ia decizii în condiţii de maximă incertitudine. (...) De partea cealaltă a baricadei, cei care au un loc de muncă nu mai pleacă, au devenit dintr-o dată mai docili şi mai responsabili, mulţumiţi că vor primi un salariu la sfârşit de lună. Fluctuaţia voluntară s-a diminuat considerabil, iar în multe companii a scăzut spre zero, de unde era şi 50-70%“, afirmă Sorin Faur.