Reversul dependenţei industriei româneşti de industriile puternice din Germania, Franţa şi Italia

Autor: Iulian Anghel 13.08.2020

Căderea industriei româneşti (care face 22% din PIB) în primul trimestru din 2020 este legată strâns de căderea din Occidentul european.

Datele furnizate miercuri de Eurostat, oficiul de statistică al Uniunii Europene, arată că, între cele mai afectate industrii ale continentului sunt cele ale economiilor care-şi socotesc PIB-ul în mii de miliarde de euro: Spania (PIB de 1.200 mld. euro) cu o scădere de 14,1% în iunie, faţă de iunie 2019, Ger­mania (cu o economie de 3.500 mld. euro) şi o scădere de 14,1%, iunie/iunie, Italia (PIB 1.800 mld. euro), cu o scădere de 13,7% sau Franţa (PIB de 2.400 de euro) cu o restrângere a economiei spre 12%.

(Datele Eurostat nu sunt identice cu cele ale INS, nu sunt diferenţe mari, dar nu sunt identice). România, cu un PIB de 223 mld. euro (la nivelul lui 2019), a avut o cădere iunie/iunie aproape de a Italiei, peste cea a Franţei, de pildă. Iar explicaţia este că principalele ţări partenere la export ale României – Germania, Italia şi Franţa – au avut căderi ale industriilor lor cu două cifre.

Aşa că, în primele şase luni din an, cererea pentru com­ponente auto la export avansată companiilor româneşti a scăzut cu 21%, în condiţiile în care seg­mentul înseamnă 47% din totalul exporturilor României. Pe de altă parte, cu un PIB la jumătatea celui al Poloniei, în care cererea internă nu ţinteşte masiv produse care înglobează tehno­logie înaltă, România va fi dependentă, pentru mulţi ani de aici înainte, de evoluţia econo­miilor din Occident.

iulian.anghel@zf.ro