Industria, care face peste 20% din PIB, a crescut în iunie faţă de mai, dar a rămas pe minus cu 11% faţă de iunie 2019

Autor: Răzvan Botea 13.08.2020

♦ Producţia industrială, cel mai important indicator pentru industria românească, a crescut cu 19% în iunie 2020 faţă de mai 2020, însă a rămas sub nivelul din iunie 2019, cu 11,3% ♦ Revenirea consumului este confirmată de evoluţia comenzilor noi din industria bunurilor de folosinţă îndelungată: +39% an/an la comenzile noi în iunie.

Industria românească a crescut în luna iunie 2020 cu 19% faţă de luna mai 2020, însă a rămas pe minus faţă de nivelul anului trecut. În iunie 2020, prin comparaţie cu iunie 2019, industria a scăzut cu 11,3%, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Economiştii Băncii Transilvania sunt de părere că evoluţia semnalează intrarea industriei româneşti în ciclul post-pandemie, un scenariu care are la bază politicile economice europene şi locale pentru sprijinirea economiei.

„Din estimările econo­metrice elaborate rezultă evoluţia producţiei indus­triale pentru a 11-a lună la rând sub potenţial în iunie (în dinamica anuală – n. red.), confirmându-se fina­lul ciclului postcriză şi tranziţia spre un nou ciclu. Ne aşteptăm la intrarea industriei şi economiei în ciclul post­pandemie pe termen scurt, scenariu susţinut de mixul relaxat fără precedent de politici economice“, scrie An­drei Rădulescu, direc­torul de analiză macro­eco­no­mică al Băncii Transil­vania.

Evoluţia lună/lună din iunie a fost sus­ţinută de creşterea producţiei în in­dus­tria prelucrătoare, care a înregistrat un plus de 24%, în vreme ce industria ex­trac­tivă a scăzut la un ritm lunar de -1,5%.

În ceea ce priveşte dinamica anuală, industria prelucrătoare a înregistrat cel mai mic declin: -11% an/an în iunie. Industria extractivă a scăzut cu 17,8% şi energia cu 11,2%. Per total, în iunie industria a scăzut cu 11,3% an/an.

În primul semestru al anului 2020 industria prelucrătoare dă tonul scăderii industriale din România: -18,2% an/an. Industria extractivă a scăzut cu 11%, în vreme ce industria energetică a scăzut cu 6,8%. Astfel, în prima jumătate din 2020, prin comparaţie cu perioada similară a anului trecut, industria românească s-a contractat cu 16,4%.

Economiştii Băncii Transilvania sunt de părere că industria îşi va reveni începând cu trimestrul al treilea din acest an, ajutată de eliminarea res­tric­ţiilor de deplasare şi de im­plementarea pachetelor de susţinere a economiei pe care statele europene le-au anunţat.

INS a publicat miercuri şi datele privind comenzile noi din industrie. Ele arată, per total, o evoluţie în linie cu producţia industrială: Ă21% lună la lună în iunie şi -10,3% an/an. Surpriza vine însă din industria bunurilor de folosinţă îndelungată: Ă39% an/an în iunie şi Ă37% lună/lună.

Andrei Ră­du­les­cu scrie că evo­luţia industriei bunu­rilor de folosinţă înde­lungată indică ten­dinţa de redinamizare a consumului privat în luna iunie. „Pe de altă parte, comenzile noi de bu­nuri de folosinţă înde­lun­gată s-au majorat cu 39% an/an în iunie (cel mai bun ritm din septembrie 2017), evo­luţie care exprimă re­dina­mizarea con­sumului pri­vat (principala componentă a PIB), pe fondul eliminării gra­du­ale a restricţiilor imple­mentate pen­tru con­tracararea crizei sani­tare şi resim­ţirii mix-ului relaxat fără precedent de politici eco­nomice (la nivelul Uniunii Europene şi pe plan intern).

În aceeaşi vreme, comenzile noi din industria bunurilor de capital au scăzut an/an cu 14,6% în iunie, însă în dinamica lunară au crescut cu 27%.

„Se evidenţiază declinul comenzilor noi de bunuri de capital cu 14,6% an/an, ceea ce confirmă climatul investiţional dificil din trimestrul al doilea al anului curent, în contextul incertitudinilor asociate crizei sanitare“, mai scrie Andrei Rădulescu.

Un alt set de date de la INS arată că cifra de afaceri din industria românească a crescut cu 20% în iunie 2020 faţă de mai 2020, însă, în dinamica anuală, afacerile industriaşilor din România au scăzut cu 10%. Evoluţia este în tandem cu cea din producţia industrială şi a comenzilor noi din industrie.

Comenzile noi din industria bunurilor de folosinţă îndelungată, surpriza din industria românească în iunie

►Comenzile noi din industria bunurilor de folosinţă îndelungată au crescut cu 39% în iunie 2020 faţă de iunie 2019 şi cu 37% faţă de mai 2020. Per total, comenzile noi din industria prelucrătoare din România au scăzut cu un ritm anual de 10,3% în iunie, dar au crescut faţă de luna mai: Ă21%, potrivit datelor INS.

►Comenzile noi din industria bunurilor de capital au crescut lună/lună în iunie cu 27%, dar an/an au scăzut cu 14,6%, în vreme ce comenzile noi din industria bunurilor de uz curent au crescut cu 20% în iunie 2020 faţă de mai 2020, dar au scăzut an/an cu 12%.

►În prima jumătate a anului, comenzile noi din industria prelucrăoare au scăzut cu 14%, faţă de perioada similară a anului trecut.

 

Cifra de afaceri din industria energiei este la 60% în iunie 2020 faţă de iunie 2019

►Cifra de afaceri din industria energiei a scăzut an/an în iunie 2020 cu aproape 40%. Per total, cifra de afaceri din industria românească a scăzut cu 10% an/an în iunie, dar a crescut la un ritm de 20% faţă de mai 2019, arată datele INS.

►Pe de altă parte, cifra de afaceri din industria bunurilor de folosinţă îndelungată a crescut cu 14% an/an în iunie şi cu 41% lună/lună. Cifra de afaceri din industria bunurilor de capital, care arată evoluţia climatului investiţional, a scăzut la un ritm anual de 15,4%, însă a crescut cu 33% în iunie 2020 faţă de iunie 2019.

►În prima jumătate a anului 2020, cifra de afaceri din industria românească a scăzut cu 14% în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă din 2019. Răzvan Botea