Florin Cîţu, ministrul de finanţe: deficitul bugetar estimat creşte de la 6,7% la 8,6% din PIB. Economia se va contracta cu 3,9%

Autor: Răzvan Botea 13.08.2020

Florin Cîţu, ministrul de finanţe, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că deficitul bugetar va creşte în 2020 de la 6,7% din IB, estimarea iniţială, către 8,6% din PIB.

„Deficitul bugetar este estimat să crească de la 6,7% din PIB la 8,6%. Trei puncte procentuale din acest deficit vin doar din efectul perioadei de criză. Este o majorare de 5 puncte procentuale faţă de deficitul aprobat în proiectul iniţial de buget”, a spus Florin Cîţu

De asemenea, el spune că estimarea pentru evoluţia economică a României în 2020 a fost revizuită în jos, de la o contracţie de 1,9% din PIb la o scădere economică de 3,9%.

„Contracţia (economică – n. red.) pe care o estimează Comisia de Prognoză este  3,9% faţă de contracţia iniţială de 1,9%, care ava duce mai puţine venituri la buget. Rămânem sub estimările instituţiilor internaţionale şi este o dinamică de scădere care se află printre cele mai reduse din Uniunea Europeană.”