Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Pandemia a surprins economia României într-o poziţie mult mai bună comparativ cu şocurile anterioare. „Deficitele gemene ca pondere în PIB sunt mai mici decât la începutul crizei precedente, iar România nu mai depinde de finanţarea internaţională“

Autor: Răzvan Botea 14.08.2020

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania, spune că economia României este mai bine pregătită de şocul economic al pandemiei, prin comparaţie cu şocurile anterioare, cum ar fi criza financiară din 2008-2009.

„Incidenţa pandemiei coronavirus (un eveniment exogen fără precedent în perioada postbelică) a surprins economia României într-o poziţie mult mai bună comparativ cu şocurile anterioare. Pe de o parte, se acumulaseră semnale de final de ciclu economic post-criză, iar ritmul de evoluţie s-a poziţionat uşor sub potenţial în 2018 şi 2019, conform estimărilor econometrice elaborate“, scrie Andrei Rădulescu într-o analiză a adresată investitorilor.

În opinia lui, eco­nomia României este mai bine situată decât era în criza pre­ce­dentă.

„Nivelul defi­ci­telor gemene (ca pondere în PIB) la momentul incidenţei şocului a fost inferior celui înre­gistrat în 2007-2008. Nu în ultimul rând, spre deo­sebire de finalul ci­clului eco­nomic ante­rior, în prezent eco­no­mia in­ter­nă nu mai este de­pendentă de finan­ţarea inter­na­ţională.“

„Pe de altă parte, subliniem şi provocările pentru economia in­ternă în ciclul post-pandemie care va începe, cel mai probabil, în a doua jumătate a anului curent. În primul rând, atragem atenţia cu privire la importanţa implementării unui mix permanent echilibrat de politici economice pe termen mediu, aspect fundamental pentru încrederea investitorilor, dar şi pentru o structură solidă şi sustenabilă a contribuţiei factorilor de producţie la dinamica PIB potenţial“, conchide Rădulescu.