Preşedintele Iohannis a promulgat legea iniţiată de PSD care interzice pentru doi ani vânzarea participaţiilor la companii de stat. Fără Hidroelectrica la bursă

Autor: Liviu Popescu 14.08.2020

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat pe 13 august decretul pentru promulgarea legii depuse de PSD care interzice înstrăinarea oricărei participaţii a statului român pentru o perioadă de doi ani, o lege iniţiată de PSD pentru „protejarea intereselor naţionale în economie”. 

Practic ofertele de listare din partea companiilor de stat, inclusiv a celui mai mare producător de energie electrică din România, compania Hidroelectrica, sunt îngheţate pentru următorii doi ani pe fondul promulgării acestei legi. Proiectul a fost iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae şi a fost atacat de PNL la Curtea Constituţională, dar cererea a fost respinsă ca neîntemeiată. Joi preşedintele Iohannis a promulgat legea.

„Pentru protejarea intereselor naţionale în economie, se impune interdicţia de a înstrăina orice participaţie a statului român astfel cum este deţinută în prezent. (...) Această perioadă de doi ani va permite şi măsuri prin care statul să-şi reevalueaze portofoliul de participaţii, să efectueze investiţii şi să-şi eficientizeze prezenţa în acţionariatul operatorilor economici care funcţionează în sectoarele de interes economic strategic”, este expunerea de motive a legii iniţiată de PSD şi promulgată de preşedintele Iohannis.