Rareş Florea, Domeniile Avereşti: Exportul aduce sub 10% din business, însă potenţialul este foarte mare. Producătorul de vin Domeniile Avereşti are 650 de hectare de vie în zona Moldovei

Autor: Miruna Diaconu 14.08.2020

Producătorul de vinuri Dome­ni­ile Avereşti, deţinut de Constantin Duluţe, unul dintre cei mai putenici antreprenori români, a ajuns să exporte în 11 ţări din Uniunea Europeană şi nu nu­mai. Momentan ponderea exportu­rilor în total business e mică, dar potenţialul de creştere e mare.

„Noi am început exporturile în lu­na octombrie a anului trecut, trendul este crescător spre optimist, dar pon­derea în vânzări e destul de mică, cu o singură cifră (sub 10% - n.red.). Este un segment la început, dar potenţialul este foarte mare, depinde de ce se va în­tâmpla cu pandemia, dacă o anumită piaţă se închide, atunci şi consumul va scădea. Trebuie să fim calculaţi şi rezer­vaţi“, spune Rareş Florea, CEO Domeniile Avereşti.

România este unul dintre cei mai mari producători de vin din Europa şi lume, însă exportă sub 5% din pro­ducţie. Cea mai mare parte a vinurilor sunt consumate local.

„Vinul românesc are potenţial uriaş, însă în pandemie depindem foarte mult de ce se întâmplă în lume.“

El adaugă că anul acesta este unul cu totul diferit faţă de ceea ce a fost în anii trecuţi, în sensul în care planurile de viitor sunt destul de greu de făcut în contextul în care vânzările diferă de la o săptămână la alta.

Compania Vinicola Avereşti SA, care operează businessul Domeniile Avereşti, a avut o cifră de afaceri de 13,2 milioane de lei în 2018, arată datele de la Ministerul de Finanţe, iar în 2019 veniturile au ajuns la 14,7 milioane de lei.