Cum explică Ludovic Orban amânarea creşterii salariilor pentru profesori: E ca într-o familie, când îţi scad veniturile nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă

Autor: Gabriel Pecheanu 14.08.2020

Premierul Ludovic Orban declară că motivul pentru care Guvernul amână creşterea salariilor profesorilor îl reprezintă prognoza economică, una pesimistă: „E ca într-o familie – când îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă”.

„Uitaţi-vă la datele prezentate de INS şi la prognoza privitoare la creşterea economică, în care noi estimăm o contracţie economică, o scădere economică de 3,8%. E ca într-o familie – când îţi scad veniturile şi abia mai ai bani de mâncare, de plata chiriei, nu te duci să-ţi bei banii la cârciumă”, a declarat Ludovic Orban.

El a menţionat că fondurile necesare au fost prevăzute în buget, însă, între timp, au apărut alte cheltuieli, generate de pandemie.

„Numai că între timp avem o serie de alte categorii de cheltuieli necesare. De exemplu, creşterea bugetului Ministerului Sănătăţii cu nouă miliarde de lei. De asemenea, alte măsuri active pentru salvarea locurilor de muncă”, a mai spus premierul.

Creşterea salariilor profesorilor, care ar fi trebuit să aibă loc de la 1 septembrie 2020, nu este prevăzută în proiectul de rectificare bugetară propus de Ministerul Finanţelor.

„Se propune ca măsura de aplicare devansată a nivelului de salarizare stabilit pentru anul 2022, pentru personalul didactic de conducere şi personalul de îndrumare şi control din învăţământ, potrivit prevederilor art.38 alin.(41) lit.c) din Legea-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, să se aplice de la 1 septembrie 2021”, prevede proiectul de OUG pus în dezbatere publică joi noaptea.