Oftatul de uşurare al economiştilor, în faţa datelor economice din T2: „Nu a fost chiar aşa de rău“. Opinia cvasigenerală este însă că recuperarea va fi mai lentă decât se anticipa

Autor: Iulian Anghel 17.08.2020

 Dragoş Cabat, economist: „Dacă vrei un ton alarmist, spui că aceasta este cea mai mare cădere din ultimele decenii. Dacă priveşti realist, este mai bine decât ne aşteptam“ ♦ Ionuţ Dumitru, Raiffeisen Bank: „Rămân câteva necunoscute, dar mergem spre bine; însă revenirea nu are cum să fie rapidă“ ♦ Valentin Tătaru, ING Bank: „Recuperarea ulterioară din al treilea şi al patrulea trimestru va fi mai puţin accentuată.“ ♦ Andrei Rădulescu, BT: „Economia României a depăşit punctul critic al şocului indus de pandemie“ ♦ Eugen Sinca, BCR: „Al treilea trimestru este probabil să aducă o recuperare puternică, urmată de o relativă normalizare.

Recuperarea economică, la ni­velul din 2019, se va face în doi-trei ani. Nu va fi o re­cu­perare în „V“, comentează eco­nomistul Dragoş Cabat, rezultatele privind evoluţia economiei în T2 şi în primul semestru din an. Însă, arată el, da­tele prezentate de Statistică sunt bune pen­tru vremurile pe care le trăim. Nu este chiar atât de rău.

„Sigur, dacă vrei să fii alarmist, spui că aceasta este cea mai mare scădere din câte decenii zici tu. Dacă priveşti realist este mai bine decât aşteptările iniţiale.“

INS a publicat la finalul săptămânii trecute datele-semnal ale evoluţiei produsului intern brut care arată că  economia a înregistrat, în cel de-al doilea trimestru din acest an, o scădere de 10,5%, faţă de perioada similară din 2019.