Donald Trump analizează posibilitatea graţierii lui Edward Snowden

Autor: Mihai Draghici 16.08.2020

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că analizează posibilitatea graţierii lui Edward Snowden, un fost colaborator al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) care a fugit în Rusia după ce a dezvăluit documente secrete despre activităţi ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA).

"Voi începe să mă gândesc la acest lucru", a declarat Donald Trump, potrivit Reuters, referindu-se la graţiere, în cadrul unei conferinţe de presă desăşurate în Bedminster, New Jersey.

În urmă cu câteva zile, Donald Trump a afirmat pentru cotidianul The New York Post că "multă lume crede că Edward Snowden nu este tratat corect" de autorităţile americane.

Procurorii americani cer ca Edward Snowden să fie extrădat din Rusia pentru a fi judecat pentru spionaj.

Edward Snowden a fugit din Statele Unite şi a primit azil în Rusia după ce a dezvăluit în 2013 documente secrete despre operaţiuni internaţionale de supraveghere desfăşurate de NSA.

Avocatul rus al lui Edward Snowden, Anatoly Kucherena, a declarat că autorităţile americane nu trebuie să acorde doar graţiere, ci şi să renunţe la toate acuzaţiile. "A acţionat nu doar în interesul cetăţenilor americani, ci şi în interesul întregii omeniri", a spus avocatul.