PIB-ul a scăzut cu 10,5% în T2, mai puţin decât se anticipa, dar, conform economiştilor, convalescenţa va fi mai lungă. Nici în 2022 nu vom avea o recuperare completă a economiei

Autor: Iulian Anghel 17.08.2020

În două puncte analizele eco­no­miştilor despre evoluţia econo­mi­ei României în T2/2020 par să se apro­pie, atunci când nu coincid: am început urcuşul, dar re­cu­perarea nu se va produce pe du­rată scurtă. Abia prin 2022 am pu­tea spune că am revenit la rezultatele din 2019.

„Nu avem cum să asistăm la o re­cu­­perare rapidă“, spune Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank.

„Recuperarea completă a terenului pierdut nu se va petrece mai devreme de 2022“, susţine Eugen Sinca, eco­no­mist al BCR.

„Ne vom scutura de balastul pan­de­mi­ei în doi-trei ani, adică spre finalul lui 2022“, crede economistul Dragoş Cabat.

Aşa că instituţiile de credit, care fac prog­noze privind evoluţia economiei, ră­mân prudente. Un minus al econo­mie­i de 5% în acest an, anticipează Raif­fei­sen Bank; un minus de 4,7%, după cum arată o ana­liză a BCR şi, de asemenea, o scădere de 5,5%, potrivit ING Bank România. Banca Transilva­nia, numărul unu în sistemul bancar lo­cal, preferă o analiză pe un ter­men mai lung: „Prognozăm creş­terea econo­mi­ei interne cu un ritm me­diu anual de peste 2,5% în perioada 2020-2022, ajus­ta­rea din acest an urmând să fie contra­balansată de avansul din 2021-2022“.

Dar nimeni nu poate depăşi, în optimism, guvernul, chiar în ediţia revizuită a datelor Comisiei Naţionale de Prognoză pe care acesta îşi bazează analizele: o scădere de doar 3,8% în acest an şi o revenire de 4,9% în 2021, fapt ce ar anula căderea din 2020, aşa­dar într-un ritm pe care economiştii mai sus citaţi nu-l cred posibil.

Şi totuşi, încrederea este cea care prevalează în analiza econo­miştilor.

„Economia României a depăşit punctul critic al şocului indus de pan­demie“, spune Andrei Rădulescu (BT). Iar economistul Dragoş Cabat reia într-o altă formă povestea cu pesimistul şi opti­mis­tul, în faţa unui pahar pe ju­mătate gol: „Dacă vrei un ton alarmist, spui că aceasta este cea mai mare cădere din ultimele decenii. Dacă priveşti rea­list, este mai bine decât ne aşteptam.“

Ionuţ Dumitru arată că deja consumul a recuperat total pierderea din perioada de carantină. Sunt încă multe necunoscute, arată el: nu ştim cum evoluează pandemia, industria are de recuperat mult, agricultura va avea o cădere mare, dar, una peste alta, suntem în stadiul de recuperare şi acesta este cel mai important lucru. Acum problema este cât de lungă va fi recuperarea.

Florin Cîţu, ministrul finanţelor, îşi continuă cearta cu „socialiştii“, dar sunt mulţi economişti care cred că el a făcut totuşi ce era posibil de făcut într-o economie care deja aştepta un deficit de peste 4% din PIB în 2020, încă de dinainte ca cineva să aibă habar că lumea va trece prin această dramă.

„Măsurile luate de guvern – criticate sau nu – au ţinut consumul pe linia de plutire. Ele s-au văzut şi au limitat proporţiile căderii“, comentează economistul Dragoş Cabat.