Teoriile conspiraţiei privind COVID-19 ar putea lua sfârşit. Comisia Europeană şi UNESCO sunt gata să combată speculaţiile

Autor: Vasile Magradean 17.08.2020

Comisia Europeană (CE) şi UNESCO, împreună cu Twitter şi Congresul Mondial Evreiesc, combat teoriile conspiraţiei din mediul online legate de COVID-19.

CE anunţă publicarea unei noi serii de infografice menite să vină în sprijinul cetăţenilor.

Infograficele oferă scurte explicaţii cu privire la motivele pentru care teoriile conspiraţiei sunt periculoase, în special în perioade de criză, şi la modul în care acestea pot fi identificate şi combătute în mod eficace cu argumente bazate pe fapte.

Oficialii europeni susţin că actualul climat a oferit un teren deosebit de fertil pentru teoriile conspiraţiei care subminează ştiinţa şi faptele prin „explicaţii nocive şi neverosimile despre eventualul loc de provenienţă a virusului şi vinovaţii de răspândirea acestuia”.

„Criza provocată de pandemia de COVID-19 a dus, de asemenea, la o intensificare a discursurilor de incitare la ură şi a atacurilor rasiste şi antisemite în mediul online”, au precizat reprezentanţii CE.

Věra Jourová, vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, a declarat că dezinformarea şi teoriile conspiraţiei dăunează sănătăţii democraţiilor, lucru care a devenit foarte clar în contextul unei pandemii mondiale.

„Cetăţenii trebuie să dispună de instrumente utile pentru a le recunoaşte şi a le demonta. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, instituţiile publice trebuie să colaboreze între ele, precum şi cu platformele digitale, cu profesioniştii din domeniul mass-media, cu verificatorii de fapte şi cu cercetătorii, aşa cum fac Comisia Europeană şi UNESCO”, a spus Jourová.

Noile infografice sunt disponibile pe site-ul web al CE şi pe platformele de comunicare socială, utilizând hashtag-ul #ThinkBeforeSharing.