Vacanţele în străinătate dau semne de revenire: Grecia, Bulgaria şi Turcia rămân în topul preferinţelor turiştilor români. “Dacă nu venea pandemia ar fi fost cel mai bun an pentru turism“

Autor: Miruna Diaconu 23.08.2020

♦ În primele şase luni ale acestui an românii au cheltuit 1,3 miliarde euro pe vacanţe în afara ţării, cu un miliard de euro mai puţin faţă de S1/2019 ♦ Numărul turiştilor care plecau în vacanţă în Grecia a scăzut odată cu introducerea obligativităţii unui test negativ pentru COVID-19.

Pandemia nu a distrus în totalitate ape­titul românilor pentru vacan­ţe în afara ţării, astfel că odată cu ridicarea parţială a restricţiilor în ţările europene, românii şi-au făcut bagajele către destinaţii precum Bulg­a­ria, Grecia şi Turcia, care rămân şi anul acesta în topul preferinţelor românilor ca destinaţii.

Începutul acestui an pentru turism se arăta a fi unul foarte bun, astfel că în luna ianuarie turiştii români au cheltuit 432 milioane euro pe vacanţele în afara ţării, cu 17% mai mare faţă de suma cheltuită în aceeaşi lună a anului anterior, conform datelor Băncii Naţionale a României. Deşi primele luni ale anului au fost cele mai bune comparativ cu aceeaşi perioadă a anilor trecuţi, pandemia a dat peste cap planurile atât a operatorilor din turism cât şi a turiştilor dornici să plece în vacanţe. În primele şase luni ale acestui an românii au cheltuit 1,3 miliarde euro pe vacanţe în afara ţării, cu aproape un miliard mai puţin faţă de suma cheltuită în primele şase luni ale anului trecut, adică 2,3 miliarde euro.